avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mobilitatea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mobilitatea locului de munca

Buna,
ma poate ajuta/lamuri cineva in urmatoarea problema?

Prin natura activitatii societatii noastre, lucrari de tamplarie si dulgherie, cele mai multe contracte se desfasoara la sediul clientului sau chiar in strainatate. Se cere specificarea in CIM a art.17 alin.2, lit. b sau clauza specifica de mobilitate, art.25? In cazul in care este art. 25, ce inseamna beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau natura?Daca o lucrare se intinde pe o perioada mai lunga, ex. o saptamana, beneficiile legate de delegatie, plata tansport, cazare, diurna..acopera aceste cerinte?

in speranta ca imi va raspunde cineva, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 8 Iulie 2009
Conform art. 25 din Codul muncii, prin clauză de mobilitate părţile contractului individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se va realiza într-un loc stabil de muncă.
Dacă specificul muncii implică mobilitatea permanentă a salariatului, acest element se cuprinde ab initio în contractul individual de muncă, fără a constitui însă o clauză de mobilitate în sensul propriu-zis al art. 25 din Cod (înţeles sub aspectul intenţiei de fond a legiuitorului). În realitate, prin clauză de mobilitate - cu toate că funcţia/postul nu implică în mod normal deplasări curentesalariatul acceptă anticipat modificările care vor fi aduse locului său de muncă, altfel spus, deplasările pe care i le va dispune angajatorul său.
În concluzie, mobilitatea locului de muncă poate să exprime:
- fie o situaţie determinată de specificul intrinsec al muncii, recunoscută ca atare de voinţa părţilor;
- fie o situaţie determinată de voinţa părţilor, fără a constitui o cerinţă intrinsecă a felului muncii.
Spre deosebire de delegare sau de detaşare - măsuri dispuse de regulă unilateral (pentru prima perioadă), dar având un caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauză de mobilitate îşi execută obligaţiile de muncă prin deplasări de serviciu fie intermitente, fie continue pe întreaga durată a contractului individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare ariana28 ariana28 se va face la societate o angajare putin mai speciala - persoana nu va avea un loc stabil de munca , in cea mai mare parte a timpului acesta se va deplasa ... (vezi toată discuția)
Loc de munca in cim zxz19 zxz19 bina ziua firma are ca obiect de activitate si \"consultanta de management\" - avand acest lucru in vedere am urmatoarea intrebare: - pentru un angajat al ... (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate Monica H. Monica H. daca societatea mea are mai multe puncte de lucru deschise pe a raza de 10 km, pot introduce in CIM o clauza de mobilitate? cum ar trebui sa sune, avand in ... (vezi toată discuția)