avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de colaborare - regim juridic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de colaborare - regim juridic

buna ziua!

o prietena de-a mea a stabilit cu angajatorul unui magazin ca din data de 29 iunie sa inceapa munca. pana ieri a lucrat fara probleme cand sotia angajatorului i-a spus ca nu mai are de ce sa se duca. i s-a reprosat ca flirteaza cu sotul (patronul magazinului) si, prin urmare, din 7 iulie nu s-a mai dus.

nu au incheiat niciun contract, ori de colaborare, ori de munca si nici nu au stabilit ce fel de contract vor incheia. avand in vedere principiul consensualismului, se poate stabili in cauza ca s-a incheiat un contract de munca, fiind incidente si dispozitiile codului muncii cu privire la perioada de preaviz?]

o alta problema a fost ca i s-a refuzat dreptul la plata corespunzatoare perioadei muncite pe motiv ca asteapta sa faca inventarul, eventualele minusuri in gestiune sa se deduca din suma ce i-ar fi revenit pentru perioada muncita(paguba ar excede cu mult suma ce i s-ar cuveni).
o astfel de practica ar trebui sa fie inscrisa, fie in contractul de munca(nesemnand si nestabilind expres aceasta obligatie, nu se va putea prevala angajatorul de ea), fie in regulamentul de ordine interioara unde, de asemenea nu este prevazuta.

asadar, se poate spune ca ea are dreptul la remuneratie, are dreptul la despagubiri ptr reziliere intempestiva si fara respectarea dreptului de preaviz si nu are obligatia la acoperirea pagubelor din gestiune(acestea putandu-se obtine pe raspundere civila delictuala, dar nu pe contractul incheiat in forma verbala)?

cam atata, va multumesc ptr eventualele raspunsuri. ea este de buna-credinta ii vedea pe ceilalti cum iau din magazin si spunea patronului, orice bacsis il depunea la casa, nu a avut nicio legatura cu patronul etc se simte lezata si vrea sa faca ceva in acest sens.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:22, 7 Iulie 2009
Va citez din Codul Muncii;
Art. 16.
(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.
In ceea ce priveste raspunderea patrimoniala, pentru a exista, trebuiesc indeplinite niste conditii: angajare conform Legii 22/1969, atributii gestionar, proces verbal de predare primire gestiune, aviz colectiv, etc.
Pana una alta, sa depuna doamna o sesizare la ITM si sa ceara drepturile salariale si plata contributiilor de la angajare si pana in prezent. Sper ca are pe careva martor sau altceva cu ce sa probeze ca a lucrat acolo

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu, etc. rodica zita rodica zita Buna seara am si eu o antrebare : lucrez la un (magazin comercial) ca casiera de aproximativ 30 zile si domnu patron #-o nu vrea sa-mi plateasca primele 7 ... (vezi toată discuția)
Contract pe termen limitat torokaty torokaty Fata mea este angajat la un magazin mixt cu contract pe o perioada de 3 luni.In decursul acestei 3 luni ea a fost mutat in 2 magazine, la efectuarea ... (vezi toată discuția)
Munca la negru zoita.moga zoita.moga Buna seara, Am lucrat 30 zile la un ABC, bineinteles ca nu s-a incheiat contract de munca. La insisitentele mele sa-mi primesc drepturile salariale si sa ... (vezi toată discuția)