avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Control ANPC in derulare pentru nerespectare factura ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Control ANPC in derulare pentru nerespectare factura proforma generata automat de sistem

Buna ziua, am si eu o intrebare referitoare la un control OPC facut pe baza unei reclamatii ca am refuzat livrarea unor produse la pretul din factura proforma.

Faptic: Pe websiteul care il detin exista si o sectiune gratuita cu anunturile postate de catre clientii nostrii ... tip bazar.

Produsul in cauza a fost postat in cursul lunii octombrie 2013, cu specificatii complete in descrierea produsului si anume: PRET, DATE TEHNICE, DATE CONTACT VANZATOR, eroarea constand in faptul ca la rubrica speciala de prêt nu a fost completat nimic, iar sistemul informatic a alocat automat valoarea 1 in momentul validarii anuntului.

in data de y.2014, un individ X a vazut pe site o motocicleta la pretul de 1 RON cu toate ca la descrierea produsului pretul era trecut corect de 3000 Euro si respectiv datele de contact ale proprietarului / vanzatorului motocicletei.

prin urmare X s-a inregistrat ca si cumparator urmarind intocmai urmatorii pasi in aceasta ordine:

1- Si-a inregistrat datele client numai cu acceptarea sectiunii de “Termeni si Conditii” unde a citit si luat la conostiinta despre procedura de comanda online conforma cu OG34 / 2013.

2- A vizualizat din nou Titlul produsului , pretul afisat in titlu si disponibilitatea: VANDUT;

3- A continuat procedura de comanda unde i-a aparut DESCRIEREA DETALIATA ce contine: PRETul CORECT, DATE TEHNICE, DATE CONTACT VANZATOR, si din nou disponibilitatea: VANDUT;

4- Cu toatea acestea a continuat plasarea comenzii si datorita sistemului care NU accepta plasarea unei comenzi cu o valoare de sub 10 RON , din rea intentie a introdus 11 bucati, ca valoarea sa depaseasca 10 RON.

5- A primit o instiintare generata automat de sistemul informatic pe e-mail sub forma unei Facturi Proforme ( cea depusa la dosar ) in care este specificat pretul eronat, folosindu-se de aceasta pentru a specula aceasta eroare.

6- NU A MAI continuat finalizarea procedurii de comanda, dupa cum a mentionat chiar el la inregistrare, respectiv CONFIRMAREA TELEFONICA si RIDICAREA DE LA SEDIUL FIRMEI, cunoscand foarte bine faptul ca acest anunt este al altui Client , produsul nu mai era de actualitate, si respectiv, avea déjà datele de contact ale Clientului daca dorea intr-adevar sa achizitioneze / sa se informeze suplimentar.

Deci in concluzie eu consider ca:

Numitul X a fost CORECT informat privind pretul si descrierea produsului, dar din rea vointa a speculat o eroare a sistemului informatic, nerespectand procedura de comanda, ci doar a dorit sa obtina si sa foloseasca cu rea intentie un document informativ generat automat de catre sistemul informatic ( factura proforma ).

Acest lucru a fost explicat inspectorului OPC si argumentat cu print-screen-urile pasilor de comanda care nu pot fi sariti, dar acesta a tot insistat ca eu ca si PJ, am incalcat prevederile legale ce impun informarea corecta a cumparatorului, au inceput complectarea PV de amenda si mi-au solicitat registrul de control, in acel moment vazand ca nu am cu cine sa discut, m-am ridicat si i-am poftit afara din sediu, invitandu-i deasemenea sa-mi trimita o invitatie scrisa la sediul lor.

Dupa plecarea lor, am luat legatura telefonic cu fostul proprietar al motocicletei care mi-a confirmat faptul ca a vandut-o cu cca 2 saptamani inainte de apartitia comenzii lui X dar a uitat sa solicite anularea anuntului.

Ce ma sfatuiti sa fac in continuare, deoarece astept sa-mi soseasca invitatia scrisa.

Cu stima.





Cel mai recent răspuns: mail4me , utilizator 15:27, 26 Februarie 2016
insa ma intereseaza daca avand toate aceste probe, respectiv prin acestea dovada clara ca X a fost corect informat, ei tot vor continua sa nu i-a in considerare probele aduse si sa continue sa se lege de factura proforma ca si proba impotriva mea de DEZINFORMARE a consumatorului ?

... nu este oare acesta un abuz in serviciu ?
... cine ar putea sa imi spuna pe ce baza legala isi sustin ei argumentatia, sau cu ce baza legala o pot contracara ?

Nu am retinut exact cuantumul amenzii care vroiau sa o solicite, dar din cate stiu , chiar si in varianta contestari PV, sunt obligat legal la plata acestei amenzi ( daca ea s-ar constitui ), deoarece la expirarea termenului de plata ( parca 15 zile ) stiu ca devine amenda penala ... iar sa ajung sa trec prin toate etapelei unui proces civil iar mai apoi sa stau pe la usa lor sa imi returneze banii , nu m-i se pare corect.
mail4me a scris:

deoarece la expirarea termenului de plata ( parca 15 zile ) stiu ca devine amenda penala ...


Amenzile administrative nu se transforma in amenzi penale.

Pentru a fi cu un pas inaintea inspectorului ANPC obtineti din partea vanzatorului o declaratie pe care sa o depuneti la ANPC, asta in situatia in care nu a fost deja emis procesul verbal de constatare a contraventiei.
In cazul primirii amenzii nu aveti alta solutie decat sa o contestati in instanta.
" OG 21/1992 prevede la art 60:

Alin. 1 ( completat prin legea 363/2007, art XI, pct. 28 ): 28. La articolul 60, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 60. - (1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, instituţia din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată."

(2) La primul termen de judecată, instanţa poate acorda contravenientului, la cererea acestuia, un termen de 30 de zile, în vederea achitării integrale a amenzii.
(3) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (2), instanţa procedează la transformarea amenzii în închisoare contravenţională.
(4) Executarea sancţiunii închisorii contravenţionale se prescrie în termen de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii."

... asta am gasit privitor la neplata amenzilor ANPC in cazul neachitarii lor in termen de 30 zile.
... dupa ceva timp si inca o runda de intalniri cu cei de la OPC, s-a solutionat problema prin constatarea de catre cei de la OPC a sesizarii ca fiind nefondata si facuta cu rea intentie ... doar ca s-a pierdut mult timp, declaratia vanzatorui la notariat, caci altfel nu au acceptat-o, respectiv convocarea si a unuia dintre directorii ANPC in aceasta cauza pe langa inspectorul cu exces de zel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Shoping internet d.flory d.flory Validitate confirmare comanda internet... Am facut astazi o comanda catre un anumit site de comert electronic,am facut comanda ,m-am inregistrat conform ... (vezi toată discuția)
Comanda online - neonorata ionita_add ionita_add Buna seara, In data de 11.11.2015 am efectuat o comanda online la firma importanta de vanzari. Am comandat un smartfone in val de 1300lei. Plata s-a ... (vezi toată discuția)
Pot depune plangere la opc ? viliezwarez viliezwarez Buna ziua ma confrunt cu urmatoarea problema am comandat 2 produse de pe un site de cumparaturi cu adresa etc.Am primit un mail de confirmare,la contul de ... (vezi toată discuția)