avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cum pot contesta o executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Cum pot contesta o executare silita

Vineri,10 iulie 2015 m-am trezit pe telefon cu un mesaj precum ca mi s-a infiintat poprire pe salariu in suma de aproape 5000 de lei. Cardul meu de salariu a fost atacat de executor si , fara sa stiu nimic m-am trezit ca, sunand la banca , trebuie sa pun pe card 5000 de lei. Am primit apoi acasa 3 plicuri : 2 instiintari privind masura popririi, o somatie mobiliara . In data de 7 mai am pierdut apelul intr-un dosar civil, dupa ce pe fond dosarul a fost respins ca fiind netemeinic. In incheierea pronuntata pentru apelul despre care va vorbeam mai sus, pe data de 7 mai 2015 se spune, citez: "Admite apelul formulat de reclamanta.... împotriva paratei(adica eu). Obliga parata catre reclamanta la plata sumei de 1000 de lei cu titlu de daune morale. Obliga parata(eu) catre reclamanta la plata cheltuielilor de judecata de 2650 lei. Definitiva." Asadar nu mi s-a spus cum sa pletesc aceste cheltuieli si nu inteleg de ce trebuie sa platesc cheltuielile de judecata tot catre reclamanta. Nu mi s-a cerut adeverinta de salariu si acum prin titlul de executare silita constat ca mi s-a facut poprire pe salariu , o treime din salariu pentru a putea sa achit debitul din cont. O fi ea executare silita, dar dupa ce ca procesul a cam fost aranjat(eu nu am avut avocat) nu s-a tinut cont nici macar de faptul ca eu aam un copil in intretinere (sunt divortata) daca dau o treime din salariu mai raman cu vreo 2-3 milioane pe încarcate. Pot sa contest executarea silita? Daca nu aveam cardul de salarii de unde mi se luau banii? De unde a aavut executorul contul meu? Unele informatii referitoare la contul meu nu sunt confidentiale? Banca a oferit si nr de telefon si cont si tot executorului. Am primit mesaj de la el pe telefon. Pot sa contest executarea aceasta silita. Poate ca voiam sa platesc, dar daca nu mi s-a trimis oficial nici un cont , nimic, cum si cui sa platesc. In sentinta civila nu mi se precizeaza cum as putea sa platesc. Sunt intr-o mare incurcatura ...:(
Precizez ca sentinta civila am primit-o acasa pe 10 iunie iar in data de 7 iulie reclamanta din dosarul civil a depus o cerere de executare silita care imediat i-a fost "onorata" iar pe 10 iulie am avut deja banii luati din cont. De ce atata graba?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2015
mariacapraru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jurist90 , utilizator 15:36, 11 Iulie 2015
Conform art.622(1) NCPC"Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie.
(2)In cazul in care debitorul nu executa de buna voie obligatia sa ,aceasta se aduce la ineplinire prin executare silita,care incepe odata cu sesizarea organelor de exexutare........"
Intrucat dvs.nu ati dus la indeplinire de buna voie obligatia de plata, s-a proceda tla executarea silita a dvs.Puteti formula contestatie la executare conf.art.712-720 NCPC.
Cu tot respectul doamna, nu inteleg ce nu ati inteles din dispozitivul incheierii pronuntate.

Dupa cum ati citat chiar dumneavoastra instanta s-a pronuntat foarte concret spunand ca trebuie sa achitati paratei :
- 1000 lei daune morale
- 2650 lei cheltuieli de judecata.

Instanta nu trebuie sa va spuna modalitatea in care sa platiti celeilalte parti cheltuielile , spre exemplu prin banca, sau mandat postal etc. Modalitati prin care puteati efectua plata existau si sfaturi referitor la acest aspect puteati solicita si pe acest forum.

Revenind la executarea silita.
Poprirea efectuata asupra conturilor bancare opereaza cam in acest mod : executorul trimite o adresa catre banca, spunandu-i ca din banii existenti in prezent sau pe viitor in contul debitorului, banca trebuie sa opreasca suma de X bani pe care ulterior sa o vireze in contul de consemnari indicat de catre executor.
Astfel, in cazul in care dvs nu ati avut in acel cont 5000 de lei pe care banca sa ii transmita executorului, aceasta nu scoate 5000 de lei din rezervere proprii si ii da executorului, ptr ca apoi sa va contacteze pe dvs si sa va spuna sa va alimentati contul cu aceeasi suma.
Nu stiu cu cine ati discutat din acea banca si v-a spus acest lucru, dar in general bancile au obiceiul de a-si instiinta chiar ele clientii atunci cand s-a infiintat o poprire asupra conturilor acestora, dar nimic mai mult, Dupa cum am zis si anterior, banca nu plateste din fonduri proprii ptr dvs si apoi va someaza sa le dati banii inapoi.

Referitor la informatiile pe care le are executorul judecatoresc . In conformitate cu dispozitiile codului de procedura civila, institutiile statului trebuie sa asigure asistenta executorului si in acest sens la solicitare, il pot informa pe acesta cu privire la ce conturi aveti deschise pe teritoriul tarii sau de exemplu, ce bunuri detineti in poprietate.
Trebuie sa intelegeti ca executorul nu afla mai mult decat ca aveti cont la banca X, nu vede cati bani aveti in acel cont, de unde vi se vireaza banii si nici alte asemenea informatii. De asemenea, nu banca este cea care a informat executorul ce conturi aveti deschise. Nu prea inteleg cum spuneti ca executorul v-a dat mesaj. In general bancile sunt cele care isi informeaza clientii prin mesaje referitor la popririle infiintate.

Referitor la contestatia la executare, aveti tot dreptul din lumea sa o inaintati. Intrebarea este daca ea este justificata si care sunt motivele ptr care doriti sa o inaintati. Trebuie sa intelegeti ca si contestatia la executare este o actiunea generatoare de cheltuieli si aceasta nu intarzie neaparat executarea silita. Chiar daca formulati contestatie la executare, in lipsa unei suspendari a executarii pronuntate de catre instanta, executarea silita continua, si continua de asemenea si poprirea asupra salariului dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2015
Jurist90, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire de catre executor judecatoresc marian72 marian72 Buna ziua ! Am instituita o poprire de catre un executor judecatoresc ,in suma de 4,372 lei , dintre care 826 lei sunt cheltuieli de executare silita ... (vezi toată discuția)
Poprirea salariului in totalitate ilinca003 ilinca003 Am un card de cumparaturi la care nu am mai achitat mai demult....banca a trecut la executare silita avand hotarare judecatoreasca...pana aici totul bine, dar ... (vezi toată discuția)
Cum pot opri o poprire instituita unui contract de credit? adriane1 adriane1 Buna ziua, Am urmatoarea problema: mi-a fost instituita o poprire pe toate conturile din banci inclusiv pe contul unui card de credit ceea ce face ... (vezi toată discuția)