avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Referitor: modul si termenele de eliberare a ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Referitor: modul si termenele de eliberare a adeverintelor de catre detinatorii de arhive

Stimati domni ,

Sunt administrator la SC UBERUM SRL si citind cateva din raspunsurile dumneavoastra ( vezi cazul din 17 iunie cu anonissimona ) observ ca indrumati petentii sa se adreseze ITM-ului pentru ca adeverinta solicitata nu este obtinuta in termenul de 15 zile.
In primul rand va recomand sa aveti in vedere ca exista o diferenta intre un angajator si un detinator de arhiva pe care vedem ca nu o cunoasteti.
In al doilea rand consideram ca este necesar sa studiati Legea 16/1996-Legea Arhivelor Nationale republicata in 2014 pentru a va pune la curent cu activitatea de utilizare a documentelor de catre firmele de arhivare autorizate.
In al treilea rand , faptul ca suntem in imposibilitatea eliberarii unei adeverinte din cauza informatiilor insuficiente nu inseamna refuzul eliberarii acesteia.
Pe viitor va recomandam sa formulati raspunsuri mai bine documentate catre cei ce vi se adreseaza pe acest forum deoarece acestea ne pot cauza neplaceri in relatia cu cei ce solicita adeverinte de la societatea noastra.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
uberum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 9 Octombrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi HG nr. 500/2011 si veti vedea ca termenul este de 15 zile si nu de 1 an de zile sau de 45 de zile cum spuneti dvs.

Nerespectarea legii va cauzeaza probleme si nu cei care ofera solutii la problemele ridicate pe Forum

HG 500/2011
Art. 8
....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.
....


Aratati-mi textul de lege care indica termenele prevazute de dvs?
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In continuare nu faceti distictia intre un angajator si o societate care depoziteaza documente :
Textul HG 500/2011 art. 8 invocat de dumneavoastra face precizarea ... ,, (3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia.... '' ori tocmai asta va explic ca societatea noastra nu are calitatea de angajator si functioneaza in baza Legii 16/1996 care la art.29 prevede relatia cu solicitantii deadeverinte.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ati preluat arhiva unei societati , prin urmare va substituiti acesteia in calitatea pe care o are de a elibera acea adeverinta.

Legea nr.16/1996 pe care o tot invocati si pe care spuneti ca nu o stim ,nu are prevazut niciun termen maxim de 1 an si dupa cum prevede aceasta, creatorii ori detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, adeverinte, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza ori le detin, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a implinit termenul prevazut la art. 13, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Legea care se refera la eliberarea adeverintelor nu este Legea 16/1996 dupa care va ascundeti sa stabiliti termene pe care nu le prevede ci, art.34 C.mun. si art.8 alin.3 din HG 500/2011, chirsa daca serefera la nagajator si nu la lichidatori sau la detinatorii legali ai arhivelor societatilor desfiintate.
Spre deosebire de unitatile bugetare care au obligatia de a intocmi un raspuns in 30 de zile , pentru unitatile private nu exista un termen de raspuns.
Asta nu inseamna ca nu ne preocupa eliberarea unei adeverinte in cel mai scurt timp.
Termenele de minim si maxim pe care ni le asumam sunt ca urmare a solicitarii ANPC de a aduce la cunostinta aceste elemente solicitantilor de adeverinte in funtie de stadiul de prelucrare a arhivei si de complexitatea adeverintei solicitate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu m-am referit la termenul de raspuns al unitatilor bugetare si nici subiectul acestui topic deschide dvs nu este acesta.

Probabil ANPC-ului nu i s-a adus la cunostinta si alte texte de lege car ereglementeaza strict subiectul eliberarii adeverintelor in cauza, mai ales ca avem si Legea 263/2010 care prevede asa ceva la art.161, si anume:
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

Alte discuții în legătură

Documente vechime uzina aflata in insolventa Valias Valias Buna ziua, socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime Madalina15b Madalina15b Bună ziua, firma la care am muncit a intrat în insolventa și de actele societății se ocupa o firma din Slobozia, firma insolventa fiind în Tulcea. Am ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare adeverinta grupa de munca si sporuri mmarianne mmarianne Buna ziua, Pe adresa societatii noastre a sosit o cerere prin care un fost angajat solicita eliberarea unor adeverinte cuprinzand sporurile realizate si grupa ... (vezi toată discuția)