avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Investitii asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Investitii asociatie de propietari

se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in vedere ca acest fond se foloseste comform legi pentru reparatii si pentru cheltuieli adiministrative ?sau se poate face un fond de investiitii
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:08, 23 August 2015
In momentul incasarii sumei de 13500 lei, aceasta se inregistreaza in registrul de casa ori apare in extrasul de banca daca s-a incasat prin banca.
Nu are relevanta faptul ca asociatia mai are de incasat restante si penalizari de 33500 lei. Le va incasa si atunci va opera asa cum face si acum cu cei 13500 lei.
Nu are relevanta ca restantele depasesc fondul de rulment. Este firesc ca acesta fond sa fie doar scriptic atat timp cat aveti asemenea restante.
Dar, atentie, in registrul fondurilor nu trebuie sa apara "zero" ci trebuie sa existe in evidenta la fondul de rulment suma exacta depusa de proprietari. Iar la fondul de reparatii unii proprietari poat avea sume pozitive (sold existent) iar altii sume negative (datorie la fond sau restante la reparatii).
La fondul de penalizari apar in registru doar cei care au de plata penalizari si acestea se sting la incasare cand se inregistreaza suma incasata atat in registrul de casa cat si in registrul fondului de penalizari.
Asa ca aceste fonduri nu sunt "zero" in evidenta, in registrul fondurilor.

Asadar cei 13500 lei se inregistreaza in casa sau banca la incasari.
In fisa individuala a proprietarului restantier, acesta avea de plata o suma mai mare, asa ca ati scazut doar 6500 lei din acesat fisa si omul a mai ramas dator cu diferenta de 9600 lei din cate spuneti. Pe ultima lista de plata a vut restante de 15100 lei iar pe urmatoarea va avea restante de 9600 lei.
In registrul fondurilor restantierul avea de plata la penalizari o suma mare din care acum scadeti cei 7000 lei pe care spuneti ca i-ati incasat.

Concret unde aveti nevoie de alta lamurire?
Multumesc mult pt raspuns!

1. Acest restantier care are inca restante de 9600 dupa plata in banca a 13500 (6500 cote si 7000 penalizari) figureaza cu un fond de rulment in fisa lui de ~450 lei. Acesti bani au fost "mancati cand a depasit 2 luni de restante... inca datoreaza 9600(rest+penz). Ii operez ca si-a reintregit suma de fond de rulment? As zice ca nu, pana la achitarea la zi....

2. Fondul de rulment total de19600 creste cu ceva?

3. Partea de cote platita (6500) ramane in banca ca fond de rulment "reintregit" ?

4. Partea de penalizari de 7000 intra in registrul fondului de penalizari si ii stinge dansului parte din datoria sa de penalizari

... si prin lege se poate folosi pt reparatii curente de care avem nevoie mare.
Se poate transfera parte din acesti bani in fondul de reparatii care chiar este 0?

Corect?
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
Gigeltavalitu, utilizator
Gigeltavalitu a scris:
Ii operez ca si-a reintregit suma de fond de rulment?

Fondul de rulment exista pentru ca ne spuneti ca "figureaza cu 450 lei". Asa ca nu aveti ce reintregi din moment ce nu l-ati scazut din registrul fondului de rulment. Faptul ca exista, figureaza cu 450 lei ca fond de rulment, chiar daca are restrante de 1000 de ori mai mare, este normal, legal si corect. Cei ce au tinut evidenta fondului de rulment pana acum au procedat corect. Nu au iesit banii din fondul de rulment cand ati platit datoriile acestui restantier catre furnizori, ci au iesit banii din casa sau banca fara nici o legatura cu fondul de rulment. Ganditi-va ca avea "zero" lei in fondul de rulment ori 20 de lei, nu conteaza, oricum ati platit catre furnizori facturile care includ si datoriile acestui restantier, datorii de 6-7000 lei. Asadar nu va atingeti de fondul de rulment.

2. Fondul de rulment total de 19600 lei inseamna suma fondurilor de rulment individual achitat de fiecare proprietar. Acum ati incasat restante intretinere si penalizari si nu fond de rulment, asa ca nu creste FR din aceasta incasare.

3. Suma de 6500 lei pe care ati incasat-o acum este in casa ori in banca si aveti acum un sold mai mare in urma incasarii. Faceti cu ei acelasi lucru pe care-l faceti daca vine un alt proprietar si achita intretinerea de 200 lei aferenta lunii iunie, prin banca sau casa. Adica folositi banii pentru cheltuielile asociatiei.

4. Da. Cei 7000 lei incasati ca penalizari, se inregistreaza in casa ori in banca si maresc soldul casei sau al bancii. In acelasi timp se inregistreaza cei 7000 lei si in registrul fondului de penalizari si se diminuiaza suma totala ce o avea de plata ca penalizari exact cu 7000 lei. Asta se va vedea si pe lista de plata urmatoare cand va figura cu penalizari mai mici ca si cu restante mai mici.
Sumele incasate de la acest restantier ca si de la alti restantieri, se evidentiaza in fondul de penalizari. Daca asociatia are de plata penalizari catre furnizori, in primul rand se platesc penalizarile catre furnizori, dar nu direct din fisa individuala a acestui restantier ci din totalul penalizarilor incasate, iar platile se fac din casa ori din banca de unde se scad pe baza de documente (chitante, extras de cont). Daca dupa plata penalizarilor catre furnizori va mai raman bani in fondul de penalizari, acesti bani (adunati de la toti cei ce au platit penalizari) se pot transfera in registrul fondului de reparatii, repartizand fiecarui proprietar o suma proportionala cu cota indiviza (suprafata utila a apartamentului). Asa va avea fiecare fond de reparatii si pe total un fond de reparatii al asociatiei.
In momentul cand faceti o reparatie, achitati executantul pe baza de factura si chitanta din casierie si diminuati soldul casei. Repartizati costul reparatiei pe fiecare apartament proportional cu suprafata utila a fiecaruia si compensati fiecaruia cu fondul pe care-l are deja. Daca suma repartizata ca repartie fiecaruia este mai mare decat fondul de reparatii al fiecaruia, diferenta o puneti pe lista de plata urmatoare ca datorie de plata pentru reparatia efectuata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)