avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS din venituri din chirii pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS din venituri din chirii pensionar

Va rog o lamurire! Cum se calculeaza CASS, in cazul veniturilor din chirii, in cazul unui pensionar, care deja plateste aceasta contributie de sanatate din venitul din pensie? Se ia in considerare ca plateste si din venitul din pensie?
Cel mai recent răspuns: mihaela.brici , utilizator 12:36, 30 Aprilie 2017
Nu, pentru fiecare feluri de venit, CASS-ul se calculeaza separat si integral la suma respectiva.
Atunci ce inseamna urmatoarele precizari?

"Regulile de calcul al CASS doar pentru veniturile obtinute din chirii se aplica si pentru contribuabilii care realizeaza si alte tipuri de venituri pe langa cele din chirii.
Totusi, exista o singura diferenta, dupa cum ne-a mentionat specialistul Biris Goran. Mai exact, persoanele care obtin si alte tipuri de venituri nu mai trebuie sa plateasca suma minima de 53,62 de lei pentru CASS, in masura in care CASS platita pentru toate veniturile obtinute este mai mare decat aceasta suma minima." www.avocatnet.ro/content/art...

Pensiile nu sunt tot venituri???
In primul rand, pentru a i se calcula CASS pentru venitul din chirii, trebuie sa completeze si sa depuna formularul 650 la ANAF care va calcula CASS-ul pentru acest tip de venituri si va emite o decizie de impunere si i-o va trimite contribuabilului acasa.

Daca obtine venituri numai din chirii, suma minima a CASS-ului este de 53.62 lei.

Daca persoana mai are si alte venituri de orice natura, declarate evident, atunci CASS-ul persoanei se calculeaza pentru totalitatea veniturilor (inclusiv chirii, ca venit obtinut) si in decizia de impunere emisa de ANAF - numai pentru chiria declarata in formularul 650 - va figura suma ca diferenta intre totalul CASS-ului calculat pentru toate veniturile din care se scade CASS-ul deja achitat pentru celelalte venituri, gen salariu, pensie, activitati independente.

De exemplu:
- daca persoana obtine venituri numai din chirii, suma minima pentru CASS este de 53.62 lei. Poate fi si mai mare, in functie de cuantumul acestui tip de venit.

- daca persoana este pensionar si inchiriaza un apartament, sa zicem, pentru o pensie de 1000 lei ar plati un CASS de 14 lei (la pensii se taxeaza ceea ce depaseste 750 lei), daca nu ma insel. Ceva de genul acesta.....
In cazul in care obtine si venituri din chirii in suma de 1000 lei / lunar, atunci se aduna venitul taxabil din pensie 250 lei cu venitul din chirie 1000 lei / luna, rezulta suma taxabila de 1250 lei, pentru care CASS-ul este 69 lei.
ANAF va impune un CASS pentru chirie de 55 lei.

Daca ar fi obtinut din chirie 400 lei / luna, suma totala a veniturilor taxabile ar fi fost 650 lei, deci un CASS calculat de 35.75 lei, adica mai mic decat 53.62 lei. In acest caz i se va impune CASS-ul minim de 53.62 lei.

Sper sa nu fi gresit la calcule, dar interesa mai mult principiul.
elga50 a scris:

In primul rand, pentru a i se calcula CASS pentru venitul din chirii, trebuie sa completeze si sa depuna formularul 650 la ANAF care va calcula CASS-ul pentru acest tip de venituri si va emite o decizie de impunere si i-o va trimite contribuabilului acasa.



Pai formularul 650 este Decizia de impunere! Contribuabilul completeaza si depune formularul 220 (venit estimat) si anul urmator formularul 200 (venit total realizat in anul precedent). In niciunul din aceste formulare nu exista vreo casuta sau rubrica cu venitul din pensii, pentru a se face un calcul asa cum ati specificat!
Da, scuze, este vorba de formularul 220 care se completeaza de catre contribuabil.

Veniturile din pensii, salarii nu sunt declarate in acest formular, ele exista in baza de date a ANAF din alt fel de declaratii specifice, cum ar fi Declaratia 112, completat de angajator. Nu stiu in cazul pensiilor, probabil casele de pensii au o situatie specifica lor pe care o comunica ANAF.

Oricum, din toate aceste formulare si declaratii, cheia comuna este CNP-ul persoanei, unde se depun toate veniturile culese din aceste declaratii.
In cele din urma, programul care calculeaza CASS-ul - care ne intereseaza pe noi in aceasta discutie, privitor la chirii, o face pentru fiecare persoana in parte pentru cheia = chirii, si se completeaza decizia de impunere 650, daca este cazul, evident.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Impozit chirii 2018 kol29 kol29 Buna ziua! As dori sa va intreb ce impozite voi plati din 2018 dupa chirii? Sunt salariat si am si venituri din chirii. (vezi toată discuția)
Cass din chirii la pensionari florinjalaboi florinjalaboi O pensionara si-a inchiriat apartamentul din 2006 pana in 04-2013!in la inceputul anului a primit o somatie de la cass precum are de platit o restanta de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! mama octogenara obtine un venit din arenda, dobanzi ... dan_ dan_ Buna ziua! Mama octogenara obtine un venit din arenda, dobanzi bancare, chirie in quantum de 14000 Ron in anul 2019, conform declaratiei de venit. De ... (vezi toată discuția)