Jurist90 a scris:
..., ci am apreciat in conformitate cu aceste dispozitii, dreptul executorului de a lua la cunostinta de toate bunurile si veniturile existente ale debitorului pentru a se putea hotara ulterior asupra carora se poate efectua executarea
Asa este, executorul are acel drept, dar nu stim daca a facut solicitarea.
Jurist90 a scris:
Faptul ca art. 629 prevede ca veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor. , nu inseamna ca aceasta apreciere se va face de catre debitor.
Da corect, nu inseamna ca apreciera se va face de catre debitor.
Jurist90 a scris:
De asemenea, in cazul in care debitorul se considera prejudiciat intrucat ii sunt executate mai multe bunuri mobile sau imobile a caror valoare este vadit excesiva in raport cu creanta ce urmeaza a fi satisfacuta poate actiona in sensul restrangerii executarii.
Poate actiona este adevarat (insa in practica este abuzat, rau de tot, nici nu stie ce drepturi are), insa in speta noastra ce sa faca? ...sa mearga la executor fara sa il fi chemat si sa ii spuna "aloo, domnule, mai am asta si asta! sechestreaza-le!", daca nu i s-a solicitat?
Jurist90 a scris:
In concluzie, va respect opinia, ...
Si eu pe a dvs.
Jurist90 a scris:
..., dar raportat in special la speta de fata consider ca instrainarea imobilului daca nu este realizata in scopul achitarii debitului este realizata in scopul diminuarii patrimoniului, in detrimentul creditorului.
Nu neaparat. Este posibil si foarte probabil ca debitorul sa fi avut de mult planul de a vinde apartamentul si cele doua momente practic se se suprapuna datorita providentei (si cand spun ca este posibil, spun ca am intalnit situatia asta in practica. Debitorul avea mai multe imobile, unul dintre ele, un apartament, pe care incerca sa il vanda de vreo doi ani, si la un moment dat a ajuns in situatia de a fi executat pentru o suma modesta. In acel moment, nimic curios, a gasit cumparator pentru apartament si a vandut. Nu si-a diminuat patrimoniul sub limita solvabilitatii, caci valoarea celorlalte bunuri acopereau debitul. Cazul nu este din imaginatie).
Dupa cum spuneam, daca diminuarea patrimoniului
se produce, insa
nu sub limita acoperirii creantei, nu vad care ar fi problema.
Jurist90 a scris:
In cazul in care devine imposibila valorificarea acestuia, iar celalalt bun este instrainat, ...
Acum iar introducem ipoteze (
"in cazul in care ..."). Prea multe ipoteze pentru intrebarea simpla, seaca, a userului.
Observ (observati si dvs.) ca avem putine elemente certe cu care sa operam: "
datorii catre un furnizor" si "
sechestrul asupra unui teren", cat or fi datoriile, cat o valora terenul, nu stim, situatie in care putem face toate presupunerile posibile pana la momentul la care vom sti. Userul a pus o intrebare la care eu i-am raspuns "Nu se considera frauda
in conditiile in care ...", deci am folosit conditionalul. Ce rezulta din exprimarea mea, per a contrario?
Ca in
alte conditii, se considera frauda, dar nici nu pot sa il acuz direct si absolut pe user: "
Ai vandut, ai fraudat !"