avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O persoana cu handicap gr. I poate incheia un contract ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O persoana cu handicap gr. I poate incheia un contract de asigurare socialã cu casa de pensii?

Buna ziua! Va rog sa imi acordati cateva sfaturi sau pareri la urmatoarea situatie:
o persoana incadrata in gradul I de handicap ( handicap vizual ) se prezinta la casa de pensii pentru incheierea unui contract de asigurare. angajata de la biroul respectiv refuza incheierea unui contract de asigurare invocand ca nu au dreptul sa incheie contract de asigurare unei persoane care beneficiaza de indemnizatie de handicap; a cerut aratarea legii pe baza careia a fost refuzat si i s-au aratat cateva file in care conform unui regulament intern, la un anumit articol, se preciza ca persoanele carora li s-a emis o decizie asupra capacitatii de munca nu au dreptul sa incheie contract de asigurare cu casa de pensii; in cauza, persoana respectiva nu are nici o decizie asupra capacitatii de munca, are doar certificat de incadrare in grad de handicap cu insotitor; ce se poate face in acest caz? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexandru34 , utilizator 14:12, 15 Iulie 2015
Buna , certificatu este de la comisa de handicap din cate inteleg eu nu de la cea a capacitati de munca , in acest caz persoana poate incheia contract de asigurare , daca avea certificat de la comisia de expertiza a capacitati de munca cu gradu 1 sau 2 nu avea drept sa incheie nici un contract niciunde ca altfel i se sista pensia de boala, intrebarea mea este pt ce ii trebuie sa incheie contract de asigurare cu casa de pensi.
pentru a obtine pensie de invaliditate...cei de la casa de pensii au zis sa faca sa se angajeze cumva, cel putin pentru o luna ca sa obtina stagiul necesar dar legea specifica clar, ca oricine poate incheia contract de asigurare si regulamentul lor interior care se refera la situatia in care exista decizie asupra capacitatii de munca nu este sustenabil; am vreo sansa sa-i determin sa incheie contractul de asigurare? trebuie sa apelez la instanta? eu personal cred ca este o discriminare pentru ca multi bolnavi care nu au lucrat niciodata au incheiat astfel de contracte si au obtinut pensia de invaliditate;
e adevarat ca are gradul I cu insotitor, dar indemnizatia de insotitor se acorda pentru a plati insotitorul, diferenta de 334 lei este prea mica pentru orice persoana, mai ales una bolnava;
Buna dimineata , trebuie sa te lase sa inchei acel contract ca decizia de handicap nu are nici o interdictie nici nu exista un regulament intern care sa interzica asa ceva deoarece acel certificat de handicap este pentru a atesta handicapu nici decum capacitatea de munca , capacitate care se certifica la alta comisie respectic cea de munca si ma rog inteleg incompetenta unora dintre cei ce muncesc la casa de pensi deoaarece sunt angajati pe pile , va recomand sa mergeti in audienta la director sa ase rezolve problema deoarece aveti dreptate, asta este o modalitate de a va tot plimba ca cine stie poate renuntati sa va mai faceti pensie sau pana o capatati mai trece o luna , 2 , 3 luni si statul este in castig asta e ,,regulamentul intern '' ce se aplica in romania .Oricum va sfatuiesc sa nu renuntati ca aveti tot dreptul la pensie doar daca nici directorul nu vrea sa faca ordine mai chemati si dumneavoastra o televiziune un ziar asa sa mai se auda de nazdravaniile lor ca altfel vorbesc cu dumneavoastra dupa ce aud ca vine presa . O zi buna sa aveti si multa sanatate.
multumesc pentru raspuns, asa credeam si eu, si nu este singurul abuz care l-au facut impotriva mea si a familiei mele;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate andreeaviviana andreeaviviana Fiica mea cu grad de handicap grav congenital permanent , varsta 18 ani, a fost incadrata corect in grad invaliditate 1 litera c(boala obisnuita) ? In ... (vezi toată discuția)