avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul familiei - suplinire acord parinte rezident ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul familiei - suplinire acord parinte rezident pentru tratament minor in strainatate

In urma divortului ambii parinti exercita autoritatea parinteasca asupra copiilor, insa domiciliul este stabilit la mama. Ea nu respecta hotararea judecatoreasca, impiedicand tatal sa intretina relatii cu cei doi copii minori. Mai mult de atat, baiatul cel mic este bolnav si are nevoie de niste analize mai amanuntite care pot fi facute in Turcia. Tatal este pregatit sa plece cu el in Turcia la clinica rescpectiva, insa mama refuza sa faca pasaport copilului si sa ii dea procura tatalui pentru a-l putea scoate din tara. Ce solutie exista pentru aceasta problema? Ma refer la o solutie in care mama sa fie fortata sa faca actele baiatului. Tin sa mentionez ca orice forma de comunicare intre parinti este aproape imposibila, nu se poate face nimic pe cale amiabila, din cauza refuzului mamei. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 15:08, 14 Iulie 2015
Tatal este cetatean roman, cu domiciliu stabil in Romania. Pur si simplu vrea sa ofere ingrijiri medicale de specialitate la o clinica din Turcia, tinand cont ca baiatul a fost tratat in tara 5 ani de zile si nu se vede nicio imbunatatire. Este in interesul superior al copilului. Cu totii stim de sistemul medical din tara. Ar fi aparatura, insa medicii dau de gandit. El are probleme grave, neurologice, iar tatal vrea sa mearga unde i s-a recomandat de catre medicii din Bucuresti. Nu cred ca instanta i-ar refuza tatalui sa isi duca copilul undeva unde i se acorda mai multe sanse de recuperare. Mi s-ar parea absurd. Foarte multi oameni merg in strainatate pentru a primi ingrijiri medicale. Nu e ceva inedit. In plus, refuzul mamei este nejustificat. Refuza ca sa se razbune pe tata pentru simplul fapt ca el si-a refacut viata dupa divort.
Eu vroiam doar sa stiu procedura, nu are rost sa intru in amanunte pentru ca as complica lucrurile. Atat vreau sa stiu : poate tatal sa faca o cerere care sa fie solutionata prin ordonanta presedintiala sau nu? Ca oricum in procedura asta nu se intra in cercetarea procesului. Atata timp cat el dovedeste ca baiatul a fost tratat in tara 5 ani fara rezultat si mama refuza nejustificat sa ii faca actele baiatului pentru a putea pleca din tara eu nu vad nicio problema, dar eu nu sunt avocat, deci nu am cum sa stiu partea practica.
Politia de Frontiera Romana permite iesirea din Romania a minorilor, fara prezentarea declaratiei, in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;

Dar pentru paşaport, oricum aveţi nevoie de acordul dânsei. În instanţă, pentru a obţine o hotărâre de suplinire a semnăturii (şi pentru paşaport, şi pentru acord), trebuie să prezentaţi documente în sensul celor arătate mai sus. În funcţie de domiciliul copilului, se dau termene mai scurte sau mai lungi, chiar şi pentru Ordonanţa preşedinţială.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura minor sergiuoctavian sergiuoctavian Buna ziua, Am o prietena care are un copil minor, nascut in Italia, dar nu a fost casatorita cu tatal copilului iar la nastere copilul a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)
Drepturile mamei asupra minorului bună eu sunt cetățean roman cu rezidenta in elveția .anul ... Daria911 Daria911 Bună Eu sunt cetățean roman cu rezidenta in Elveția .Anul acesta am dat naștere la o fetița superba in România .Tatăl este român eu având dubla ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala scoatere minor din țară valeriastaicu valeriastaicu Buna ziua am divortat in ian 2015, exista o hotarare judecatoreasca in acest sens prin care imi este incredintata minora spre crestere, domiciliul ei acelasi ... (vezi toată discuția)