avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua. Angajatorul ii poate impune unui salariat sa isi anuleze concediul de odihna in beneficiul altui salariat, in conditiile in care programarile pentru concedii s-au facut la inceputul anului? Concret: o colega are programat concediul de odihna in luna august 2015, la fel ca mine. Eu am facut cerere pentru un bilet de tratament balnear prin casa de pensii, ca asigurat al respectivei case de pensii. Colega are nunta fiului. Mi se cere de catre director sa anulez concediul de odihna pentru a o inlocui pe respectiva colega. Mi s-a cerut de asemenea sa arat biletul de bai, pe care nu il pot arata deoarece inca nu s-au publicat biletele aprobate de casa de pensii pentru perioada respectiva. Cum se poate proceda in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 16 Iulie 2015
Buna ziua,
Angajatorul poate modifica programarea CO, poate rechema un angajat din CO, insa va trebui sa-l despagubeasca daca prin aceasta ii creeaza un prejudiciu.
In cazul dvs puteti face dovada biletelor de tratament si prin alte mijloace de proba.
Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

art.151 C.mun.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

Un CO nu se poate anula , ci reprograma.
Dar trebuie sa aiba un motiv intemeiat pentru a ma rechema din concediu. Nu este vorba ca la locul de munca este aglomerat si nu fac fata fara mine.Ma cheama pe mine din concediu ca sa plece altcineva in concediu. In acest caz ambii salariati sunt programati in aceeasi perioada pentru concediu. Nu era datoria angajatorului sa asigure inlocuirea respectivei colege atunci cand s-au facut programarile? Cum are ea drept la concediu atunci cand l-a programat si eu nu? Am uitat sa mentionez ca pentru a o inlocui trebuie sa ma deplasez in alta localitate, la o distanta de 6-7 km. Masina personala nu am, iar autobuze, microbuze nu sunt. Mi s-a reprosat ca e rea vointa din partea mea, ca nu vreau sa merg, ca la o distanta asa mica nu am cum sa nu gasesc mijloc de transport. E datoria mea sau a angajatorului sa gaseasca transport?
D.p.m.d.v acel motiv nu este unul intemeiat care sa impuna prezenţa dvs. la locul de muncă.

Nu era datoria angajatorului sa asigure inlocuirea respectivei colege atunci cand s-au facut programarile?


Din cate cunosc, in practica uzitata, cel care pleaca in CO ar trebui sa aiba si un inlocuitor pentru perioada cat se afla in concediu.

Angajatorul nu are alte obligatii decat cele mentionate in c.i.m., in reg.intern sau in ccm aplicabil care se vor completa cu prevederile legale in vigoare.

Daca nu exista prevazuta obligatia de a asigura tarnsposrtul, atunci nu aveti cum sa-l obligati la asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co de odihna refuzat de angajator madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! La inceputul anului mi-am programat concediu in perioada Pastelui 2 saptamani(programarea colective la niv.unitatii) Mi-am luat bilete pt o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna morosa morosa Buna ziua.La firma la care lucrez ma ocup pe langa responsabilitatile mele si de personal.Am facut programarile la concedii dar o colega sa imbolnavit si a ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Adriana68 Adriana68 La firma la care lucrez mi s-a spus la angajare ca pot lua concediu de odihna 2 saptamani vara si doua iarna.( ceea ce nu inseamna 20 zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)