avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mod de recalculare a drepturilor de pensie dupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mod de recalculare a drepturilor de pensie dupa aparitia Deciziei ICCJ nr. 11/ 2015

In MO nr.522/ 14.07.2015 a fost publicata Decizia ICCJ nr.11/ 2015 prin care s-a admis RIL formulat referitor la modul de recalculare a drepturilor la pensie conform prevederilor OG nr.4/ 2005
In finalul deciziei se mentioneaza, citez:
Înalta Curte a considerat că se impune admiterea recursului, pronunţând următoarea soluţie:
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Ploieşti.
Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 2 alin. (1), art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, aprobată cu completări prin Legea nr. 78/2005, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (1) şi (3) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.550/2004 de aprobare a Normelor metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalculării în conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977 – 31 martie 2001 este:
– 20 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa I de muncă; şi
– 25 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa a II-a de muncă, conform art. 14 din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare;
– 30 de ani (în cazul bărbaţilor) şi 25 de ani (în cazul femeilor), pentru cei care au lucrat efectiv în grupa a III-a de muncă, potrivit art. 8 alin. (1) din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare”.
Exista pensionari (sunt unul dintre acestia) care au sesizat Ministerul muncii, Casa natioanla de pensii si Avocatul poporului (fara a deschide actiune in instanta), deoarece la recalcularea pensiei in anul 2005, mi s-a redus punctajul cu aproape 0,8 puncte deoarece s-a facut calculul prin impartire la 30, fara a se avea in vedere timpul efectiv lucrat in grupa I si II de munca, de peste 25 ani.
Raspunsul a fost ca s-a respectat legea, lege care astazi, in urma deciziei ICCJ se dovedeste ca nu a fost respectata.
Nu cred ca se va face o recalculare a pensiilor in mod automat de catre CNPP asa cum ar fi corect si va fi nevoie de facu sesizari la CJP si chiar sa se mearga in instanta, caz in care nu vad de ce nu s-ar cere daune morale si daune materiale pentru persoanele (nu pentru CJP, ca sa platim tot noi, pensionarii) care refuza sa aplice o decizie a ICCJ, chiar daca aceasta decizie nu face referire si la cei care nu au deschis actiune in instanta.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:14, 10 Septembrie 2015
Cum pot afla de primul termen,daca am cerut judecarea in lipsa ?
O să fiți citat. Înainte de a stabili primul termen și de a vă cita pentru acesta, instanța vă va trimite întâmpinarea casei de pensii și vă va pune în vedere să depuneți răspuns la întâmpinare.

Dacă doriți să urmăriți dosarul, accesați link-ul de mai jos, căutați județul dvs. și instanța și apoi introduceți numele dvs. în câmpul ”Dosare”.
[ link extern ]

Pentru orice alte informații legate de modul de desfășurare a unui proces, accesați cu încredere subforumul ”Procedura în faţa instanţei civile” și întrebați acolo tot ce doriți.
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc si eu pentru informatie. Tocmai voiam sa intreb, deoarece nu am gasit nimic pe portalul MJ referitor la dosarul meu pe care l-am depus d evreo 2 saptamani la arhiva tribunalului.
Am cerut judecarea in lipsa si nu inteleg rostul citatiei inainte de primul termen. Pentru a depune raspuns la intampinarea CJP ?
gigipopa a scris:
(...) nu am gasit nimic pe portalul MJ referitor la dosarul meu pe care l-am depus d evreo 2 saptamani la arhiva tribunalului.

Când ați depus dosarul la arhiva instanței ar fi trebuit să primiți și numărul de dosar. Mergeți la instanță și interesați-vă de situația lui.


(...) Am cerut judecarea in lipsa si nu inteleg rostul citatiei inainte de primul termen. Pentru a depune raspuns la intampinarea CJP ?

Eu nu am scris în mesajul meu că părțile sunt citate înainte de primul termen. Eu am scris, citez, ”înainte de a stabili primul termen și de a vă cita pentru acesta”.

Întâmpinarea se comunică reclamantului însoțită de o adresă, nu de o citație.

Vă rog și pe dvs. să puneți toate întrebările legate de desfășurarea procesului în subforumul potrivit, respectiv în ”Procedura în faţa instanţei civile”.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege privind recalcularea pensiilor de grupa de la 01.10.2018 Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu In aceasta lege, privind recalcularea pensiilor de la 01.0ct.2018, a celor care au lucrat în grupa I-a și a II-a, cum este prevazuta recalcularea pentru cei ... (vezi toată discuția)
Despre decizia nr 15/2015 a iccj privind stagiul de cotizare FRD FRD Tatal meu a primit astazi decizia de trecere la pensie pentru limita de varsta. Doreste sa conteste aceasta decizie in termenul legal de 30 de zile . ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie - decizia nr. 40/2008 a iccj axinte gheorghe axinte gheorghe Am iesit la pensie in 01.01.2001,pensie pentru limita de varsta .In luna noiembrie 2005 prin recalculare am primit o diminuare a punctajului de pensie de cca ... (vezi toată discuția)