avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile concediu

Buna ziua,
Referitor la zilele de concediu , am o neclaritate si vreau sa stiu daca gresesc, si anume?
- la bugetari , in functie de vechime , se beneficiaza de zile de concediu de odihna mai multe , in functie de vechime;
- la privat , zilele de CO sunt stabilite prin contractul colectiv de munca , ( se presupune ca prin negociere)insa nu sub minimul legal (adica 21 zile lucratoare) indiferent de vechime;
As vrea sa stiu daca exista un articol in lege care sa-i oblige pe patroni sa dea zile de CO mai multe, in functie de vechime.Dar specific,,, sa-i oblice....
Multumesc
Concediile sunt reglementae deart.144-158 Codul Muncii.Art.145(1)Codul Muncii"Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 zile lucratoare.
(2)Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile."
La bugetari exista : HG 250/1992 personal contractual si OG 6/2007 pentru functionarii publici.

Singurul document care il poate obliga pe un angajator din sectorul privat este : reg.intern si/sau ccm aplicabil unde pot fi mentionate zilele de CO in functie de vechimea in munca.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna daadi04 daadi04 Buna ziua, La stabilirea numarului de zile de concediu odihna cuvenite, se mai tine cont de vechimea in munca? Care este durata minima/maxima functie de ... (vezi toată discuția)
Durata concediu de odihna diferita conform vechimii in munca LuandaCazan LuandaCazan Buna ziua, am o nelamurire: exista vreo reglementare legala in vigoare care sa monitorizeze zilele de concediu acordate salariatilor, sau este totul la ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cons_j cons_j cine ma poate ajuta si pe mine cu o informatie. Personalul contractual din sectorul bugetar conform Art. 145. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual ... (vezi toată discuția)