avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lncalcare folosinta teren mentionat in contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lncalcare folosinta teren mentionat in contract de vanzare-cumparare

Buna ziua, Am vandut un teren, iar in contractul de vanzare-cumparare a fost metionat faptul ca dreptul de folosinta al terenului ramane vanzatorului pentru o perioada de 5 ani de la incheierea contractului de vanzare-cumparare. In anul 2 cumparatorul a plantat niste arbori (puieti) fara stirea si acceptul fostului proprietar care are dreptul de folosinta al terenului. Va rog sa-mi spuneti daca se incadreaza in incalcarea dreptului de folosinta al terenului si ce trebuie facut. Astept un raspuns competent. Va multmesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:19, 28 Iulie 2015
In actul de vanzare cumparare pe langa clauza de intrare in posesie peste 4 ani ati impus si clauze privind interzicea instrainarii prin donatie sau vanzare in termenul impus?

Pentru ca in cazul in care nu ati impus astfel de clauze, clauze pe care sa le preia si eventualii cumparatori sau donatari omul poate vinde sau dona terenul fara sa intre in posesia efectiva!

Sper ca m-am facut inteles, pentru a va proteja trebuia sa notati sarcina privind interdictia donarii/vanzarii in CF.

Eu nu inteleg motivul pentru care un cumparator achizitioneaza un teren in posesia caruia va intra peste 4 ani. Poate sunt mai greu de cap! In 4 ani poate sa dea si coltzul!
Multumesc pentru raspuns! Asa este, se poate intampla si un deces,dar presupun ca s-ar fi transmis aceasta clauza mostenitorilor in drept. Noi am intocmit cu buna credinta contractul de vanzare-cumparare si am considerat ca intelegerea este intelegere ,atata timp cat este mentionata intr-un document notarial prin care se obliga sa pastreze terenul: ''Ma oblig sa pastrez terenul ce face obiectul contractului de v-c in utilizarea dl...., pana la data de...., moment in care va fi posibil transferul exploatatiei" am citat din contract. Ce sens juridic mai are mentionarea in contractul de vanzare-cumparare a celor doua aspecte : intrarea in posesie si transferul proprietatii, daca ele pot fi incalcate oricand fara sa atraga vreo consecinta. Daca cumparatorul n-a fost de buna credinta prin faptul ca a donat terenul fiului fara a transfera oligatiile contractuale, ca prin acest fel sa se sustraga de la respectarea unor obligatii contractuale, fapta lui in ce poate fi incadrata?
Apare ca o interdictie de instrainare, insa poate nu e notata in CF.
In rest, nu avem cum sa va dam raspunsuri, mai ales profesiniste, daca nu raspundeti in clar la intrebari. Raspunsurile profesioniste au la baza stidiul de acte si al situatiei de fapt. Aici va dam cateva indrumari cu caracter generic. Chiar si pentru asta, e nevoie uneori de detalii.
Astfel, va intreb daca foloseste vanzatorul terenul si imi erasopundeti ca terenul e folosit si ca cumparatorul a plantat puieti. Regret, insa nu se intelege cine foloseste terenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie teren cumparat cu obligatii contractuale marlene_nena marlene_nena Buna seara, Am vandut un teren (pasune), iar intrarea in posesie al cumparatorului se va face peste 4 ani. Intre timp, cumparatorul incalca proprietatea fara ... (vezi toată discuția)
Mostenire - contestare contract intretinere vydy_remus vydy_remus Buna ziua, Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp). Bunicul a decedat acum 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Reziliere act vanzare-cumparare cu clauza de habitatie viagera camym camym Va rog sa-mi spuneti si mie in ce conditii se poate rezilia un act de vanzare cumparare cu clauza de habitatie viagera daca mai traieste doar unul dintre ... (vezi toată discuția)