avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare

Buna ziua, as dori sa va expun problema mea poate reuseste cineva sa ma indrume ce am de facut. In septembrie 2013 am incheiat un antecontract de vinzare cumparare a unui imobil, eu ca promitent vinzator m-am obligat sa ii vind imobilul iar promitentul cumparator se obliga sa imi plateasca 10.000 de euro prima rata iar timp de 17 luni cite 6000 de euro pe luna. Am specificat ca daca nu plateste trei rate consecutive promisiunea de vinzare devine nula iar banii achitati pina in acel moment imi revin ca daune. Promitentul vinzatora a achitat prima rata de 10.000 de euro dar dupa aceea am avut mari probleme cu plata ratelor. Astfel ca in luna martie 2014 avea deja restante 3 luni. Totusi am considerat ca nu pot sa reziliez contractul si sa il inteleg pe om. Dupa zeci de telefoane date in perioada martie 2014- februarie 2015 a mai efectuat citeva plati in valoare de 30.000 de euro. In februarie 2015 trebuia sa se termine cu plata ratelor dar cumparatorul mai are de achitat 60.000 euro. Din februarie si pina astazi l-am tot sunat si l-am rugat sa plateasca dar nu numai ca nu a platit dar nici macar nu imi mai poate spune daca o sa mai plateasca ceva anul asta. Din acest motiv m-am hotarit sa nu il mai inteleg. In luna aprilie i-am facut o instiintare printr-un executor judecatoresc cum ca trebuie sa imi plateasca diferenta de bani in 15 zile dar acest lucru nu s-a intimplat. Cind am verificat cine sta in casa am descoperit ca in casa sta fiul unui prieten al promitentului cumparator (eu prin promisiunea de v-c am precizat ca il las pe cumparator sa se mute in casa si nu alte persoane). Din cele spuse de vecini acestia mi-au declarat ca fiul prietenului sta in casa din 2013 de cind am facut promisiunea de vinzare. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare deoarece consider ca am fost mult prea intelegator cu cumparatorul.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:02, 21 Iulie 2015
Sa puneti in aplicare clauzele contractului.
Asta doresc si eu dar intrebarea era ce ar trebui sa fac care este calea cea mai simpla si corecta pentru a nu avea probleme mai apoi cu justitia. Eu doresc sa intru in posesia casei dar in casa locuieste o persoana pe care nu o cunosc si nu am avut cu ea nici o intelegere. In momentul de fata eu locuiesc intr-o alta tara si am intrebat aici un avocat. Acesta mi-a zis ca e foarte simplu mergi la politie declari ca in casa ta sta o persoana cu care nu ai nici o intelegere scrisa sau verbala, ca nu ai primit bani de la acea persoana iar politia merge la usa si il intreaba cu ce drept locuieste in imobil. Daca nu poate dovedi acest lucru adica sa prezinte inregistrarea la primarie (un fel de mutatie din Romania) la care are nevoie de actul de inchiriere sau semnatura mea atunci politia ii pune in vedere sa paraseasca imediat locuinta altfel este arestat pentru tulburarea proprietatii sau asa ceva. Am citit pe forum ceva spete asemanatoare si am vazut ca unii s-au dus la un Birou notarial sau Executor judecatoresc ce i-au comunicat promitentului cumparator ca in data de X sa se prezinte si sa achite diferenta. Eu am specificat in mod expres pe promisiunea de vinzare ca toate platile se fac intr-un cont bancar si nu se accepta plata cash sub nici o forma, deci el avea posibilitatea sa achite in orice moment. Promisiunea de v-c am tradus-o si am inregistrat-o la fiscul German iar in data de 26 martie am fost chemat la fisc sa spun daca imobilul a fost vindut si sa prezint plata impozitului in Romania pentru a nu mai face dubla impunere si in Germania. Le-am explicat ca s-au depasit datele contractului si casa nu a fost vinduta. Fiscul German a zis sec deci contractul este nul au considerat venitul obtinut pina in momentul asta venituri asimilate chiriilor procedind in speta la impozitarea lui. Bineinteles ca banii au fost trasi din cont imediat (in Germania fiscul are dreptul sa iti traga din cont banii fara sa te intrebe doar te atentioneaza ca in data de trebuie sa ai in cont urmatoarea suma) raminind ca daca lucrurile s schimba si totusi eu sa ii vind casa aceleeasi persoane fiscul sa imi inapoieze impozitul platit. Sunt un om intelegator si nu ma bucur de bani nemunciti dar consider ca persoana cu care am avut aceasta intelegere mi-a facut prea multe probleme si batai de cap asa ca doresc sa il dau afara din casa sisa isi piarda ratele platite. Sa invete pe banii lui ca nu actul in sine ci cuvintul dat trebuie respectat eu cred ca am fost destul de intelegator. M-am gindit mult si mi-am facut multe probleme de constiinta dar in final am ajuns la concluzia ca eu nu am gresit cu nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
costin71, utilizator
Mda, mult prea intelegator.

Notificati cumparatorul si apoi il evacuati.

Contactati un avocat, care sa va intocmeasca formele; mai mult ca sigur ca va trebui o actiune in instanta.
Atentie mare cu impozitarea venitului din chirie. Nu stiu daca nu exista riscul ca si fiscul roman sa va impoziteze pentru venitul din chirie pentru ca venitul e facut in Romania. Nu am idee exact de dubla impunere dar ar trebui sa intrebati. Impozitul este 12% din bani (16% din 75% din venit) si nu ar trebui sa mai platiti sanatatea pentru ca nu locuiti in Romania.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2015
GermanAlex, utilizator
Revin cu unele amanunte, am sunat la trei avocati si am primit trei solutii diferite cea mai rea este sa il dau in judecata pe promitentul cumparator sa platesc o taxa de timbru de circa 2000 de euro si sa astept finalizarea procesului, cea mai simpla sa il notific printr-un executor judecatoresc etc.. Totusi nu cred ca e normal sa am trei solutii diferite de la trei avocati diferiti. Normal cred ca trebuie sa existe un mod unitar de a privi aceste spete mai ales ca sunt destul de dese cred, ca sa nu mai spun ca solutia cu judecata este pentru mine absurda, de ce am mai scris in actul notarial ca daca nu plateste la termenele si in conditiile stabilite intelegerea cade. Puteam sa nu scriem nimic si daca nu platea puteam sa merg pe aceeasi cale cu judecata. Pentru ce mai existe clauze in Promisiunea de v-c daca tot nimeni nu tine cont de ele pentru ce sunt scrise. Nu ar fi mai normal sa il scot din spatiu si apoi daca el se crede nedreptatit sa ma dea in judecata. Poate cineva ma lumineaza in hatisul legislativ romanesc. In Romania notarul nu are atributii ce se intind pina la finalizarea promisiunii adica sa vada daca sau indeplinit conditiile din documente intocmite si daca promisiunea mai e valabila sau nu.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
costin71, utilizator

Alte discuții în legătură

Constatarea nulitatii absolute contract legea 112/1995 adrianadamian2009 adrianadamian2009 Imi permit sa pun o intrebare la urmatoarea speta: In baza legii 10/2001 o persoana indreptatita a initiat o actiune de constatare a nulitatii absolute a ... (vezi toată discuția)
Imobil social vandut ilegal legea 122/95 ajutor! ACarst ACarst Buna! poate cineva ma poate ajuta si pe mine cu problema mea: In 2005 parintii s-au despartit.initial mama a fost de acord sa vanda (dar numai stie daca a ... (vezi toată discuția)
Precontract de vanzare-cumparare, probleme cu promitentul cumparator liviu f liviu f Buna ziua. In urma cu citeva luni am pus o intrebare. Deoarece intrebarea era foarte vaga, era normal ca si raspunsurile pe care le-am primit, cu toata ... (vezi toată discuția)