Parintii mei nu au platit impozit pe constructie-locuinta de domiciliu si teren aferent timp de 12 ani, datorita faptului ca mama mea a avut grad 1 de invaliditate, beneficiind de preverile legii in acest sens.
In urma decesului mamei(nov 2013), in 2014 tatal meu a primit instiintare de la Primarie pt plata impozitului restant in valoare de 1400 lei. Le-a explicat ca a fost scutit de impozit in toti acesti ani, insa acum i se retine din pensie lunar 300 lei pentru plata impoziului restant, pana la concurecta sumei de 1400 lei.
Mentionez, ca au avut periodic anchete sociale atat de la casa de pensii cat si cu reprezentanti ai primariei, pt revizuire, si au avut documentele necesare in toti acesti ani(timp in care nu au fost instiintati ca ar fi vreo problema legata de dosar, etc).
va rog sa ma ajutati cu cateva pareri, ce putem face in acest caz? Sau ce prevedere a legii ar fi putut fi incalcata in toti acesti ani, si de ce nu au fost notificati pana dupa decesul mamei.
Legea nr.448/2006
Art. 26 Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
a) abrogată; b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
......
art.284 C.fisc.
...
(4) Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi de persoanele încadrate în gradul I de invaliditate.
.....
Suma de 1400 lei ce reprezinta in fapt, impozit neplatit pe ce perioada? In instiintarea de plata nu exista explicatii ce reprezinta?
Atentie, legea prevede scutirea de impozit numai a persoanei cu handicap grav si accentuat, nu si a coproprietarului!
Este posibil ca suma datorata sa reprezinte impozitul datorat de catre tatal dumneavoastra, asta in cazul in care casa era trecuta pe numele ambilor parinti.
Tatal trebuia sa conteste in termen de 15 zile de la data la care a luat cunostinta de actul de executare silita.
Nici acum nu este tarziu, dreptul a contesta actiunea se prescrie in acelasi termen in care se prescrie si dreptul de a cere executarea silita, adica 3 ani.
Trebuie sa introduca actiune in instanta in contencios administrativ pentru retinerea abuziva a impozitelor iar sumele deja retinute sa se considere ca impozit platit dupa decesul sotiei cand nu mai beneficia de scutirea de impozit ca efect al legii.
Dar numai in cazul in care casa era numai pe numele mamei se poate aplica aceasta varianta.