avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Afectare iluminare naturala in spatiu proprietate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Afectare iluminare naturala in spatiu proprietate comuna in bloc

Buna ziua.
Am o situatie la care nu stiu unde se specifica in clar raspunsul.
Intr-un bloc de locuinte un perete vitrat al casei scarilor este, pe exterior si perete lateral la balcoanele locatarilor de pe un tronson. Unul dintre propietari construieste, in balconul lui, fara a atinge suprafata vitrata care este suprafata comuna, un perete zidit care nefiind transparent pentru lumina anuleaza rolul suprafetei vitrate si deci functia pentru care a fost construita aceasta suprafata comuna.
Prin urmare, pe casa scarii in momentul de fata este mai intuneric decat inainte de constructia zidului cu pricina.
Intrebarile sunt:
-Exista o lege care poate obliga vecinul sa demoleze zidul?
-Vecinul declara ca oricum avea de gand sa puna un dulap in fata suprafetei vitrate si efectul ar fi fost acelasi. Motivul principal invocat a fost siguranta personala, el nesimtindu-se in siguranta in propia casa, oricine putand sa treaca in apartamentul lui deschizand (spargand) un geam de la suprafata vitrata. Exista si o lege prin care vecinul paote fi obligat sa nu puna nici acel dulap in fata suprafetei vitrate?
-Ce se intampla in situatia in care vecinul accepta sa nu blocheze peretele cu pricina si ulterior este jefuit. Poate acel vecin sa ceara despagubiri asociatiei de propietari?
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
UnQTom, utilizator
Cel mai recent răspuns: UnQTom , utilizator 00:35, 23 Iulie 2015
UnQTom a scris:
Unul dintre propietari construieste, in balconul lui, fara a atinge suprafata vitrata care este suprafata comuna, un perete zidit ...

Pentru a construi acest perete in mod legal, proprietarul apartamentului trebuia sa anunte asociatia de proprietari, sa obtina avizul primariei in baza unui proiect de modificare s.a.m.d.
In cadrul politiei locale (e in subordinea primariei), exista "serviciul de urbanism si afisaj stradal". Gasiti pe net adresa acestui serviciu, telefonul sau adresa lor de email. Sesizati-i pe email cu acesata problema, asa cum ati prezentat-o aici dand datele clare, adresa dumneavoastra sia vecinului dumneavoastra si solicitati sa verifice si sa determine intrarea in legalitate.

Multumesc pentru raspuns Adrian.
Calea de urmat propusa de dumneavoastra imi era cunoscuta si mie insa nu este una constructiva. Era clar ca daca nu avea acceptul asociatiei de propietari, constructia este ilegala.
Nimeni nu urmareste ca vecinul cu balconul sa plateasca amenda sau sa fie supus la nu stiu ce chinuri, mai ales ca nu omul nu este refractar la discutii. Si apoi nu cred ca toti vecinii din bloc sunt in legalitate cu orice e peacolo...
Vroiam sa cer o parere din punct de vedere al incadrarii legale a situatiei. Intrebarile la care se astepta raspuns au fost formulate in clar.
Ideea e ca tebuie sa respectam si vointa omului si in special problema securitatii ridicata de acesta ar trebui rezolvata intr-un fel.
E posibil ca politia urbanismului sa vina si sa dispuna distrugerea zidului. Poate aceasta sa dispuna si ca locatarul sa nu blocheze acea suprafata vitrata cu un corp de mobila? Nu priveaza in acest fel dreptul al folosinta a unui bun personal?
Si apoi, la ce riscuri se supune asociatia de propietari daca in urma tuturor acestor intamplari, omul se conformeaza dar intampla sa mai fie si jefuit, prin intermediul acelui geam vitrat?
Cu respect pentru dvs. si cei care citesc solutia pe care o voi propune in randurile de mai jos.
Solutia ar consta in montarea unor grilaje cu adevarat rezistente din fier forjat si incastrarea lor in zid sau montarea cu ancora conexpand cu cep cilindric si clema inox [ link extern ]
Acestea pot fi sudate dupa pentru a realiza o fixare nedemontabila.
Sper ca v-am fost de folos si v-am oferit o solutie tehnica de compromis care nu va ingradeste nici dvs. dreptul de a dispune de lumina naturala nici vecinului (care are si el dreptate intr-o oarecare masura).
Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
Actiune, utilizator
Multumesc de raspunsuri.
Iata care este situatia actualizata. A fost vecinul la urbanism, s-a interesat si a luat decizia sa demoleze peretele. De la urbanism i s-a spus ca nu va obtine autorizatie pentru acea constructie si ca nici nu are voie sa monteze gratii pt ca tebuie sa se permita accesul in cladire pentru echipajele ISU in caz de urgenta.
A spus insa ca va monta un dulap acolo, dulap care nu va obstructiona accesul ISU in caz de nevoie, pentru ca va fi demontabil, insa care va acoperi suprafata vitrata si nu va permite accesul luminii pe casa scarii.
In acest caz este legal ceea ce se intampla?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat un apartament nou acum trei ani la mansarda, et.3 ... dido_dijmarescu dido_dijmarescu Am cumparat un apartament nou acum trei ani la mansarda, et.3 , vecinul de sub noi a taiat din acoperis vreo 15cm si din dreptul nostru ca nu-i intrau ... (vezi toată discuția)
Geam aparut peste noapte Dana Dana vreau sa va cer parerea intr-o problema.La venirea din concediu am constatat ca vecinii si-au facut un geam care da spre curtea mea.Geamul este mai sus ... (vezi toată discuția)
Luminator casa scării bloc Dana.t Dana.t Mătușa mea deține un apartament care are o logie iar peretele acesteia da in casa scării. Așa zisul perete este confecționat din sticlă, vecinii ... (vezi toată discuția)