avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna pierdut sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna pierdut sau nu

Buna ziua,
Inainte de intrarea in concediu ingrijire copil aveam de luat mai multe de conceciu.
Am facut cerere, inregistrata oficial, insa nu am primit raspuns si nu am putut efectua respectivele zile de concediu.
Am revenit abia dupa 3 ani, copilul avand ceva probleme de dezvoltare.
Ce pot face in privinta acolr zile de concediu ramase neefectuale la care codul muncii precizeaza ca nu pot sa renunt.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 20 Iulie 2015
Verificati daca a fost reprogramat CO care trebuia luat inainte de intrarea in CCC si reveniti cu raspunsul dat de catre angajator.
Buna ziua, pur si simplu cererea nu mi-a fost aprobata, reprezentantul legal nu a pus nici o rezolutie. Am revenit in 2013 cu o cerere de concediu pentru o parte din respectivele zile, la momentul in care credeam ca ma pot intoarce la munca si pe aceea mi s-a pus rezolutie ca va fi reprogramat ulterior.
Problema e ca pana la revenire au mai trecut 2 ani, copilul a avut probleme si am ramas in concediu de ingrijire copil pana la 3 ani.
Daca a scris ca va fi reprogramat, atunci solicitati efectuarea acestuia.

Codul Muncii stabileste ca orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, care trebuie efectuat integral in fiecare an.
Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l va putea obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare co emanuel-alexandru2001 emanuel-alexandru2001 Hristos a inviat! Am o mare rugaminte daca puteti sa-mi spuneti ,daca angajatorul nu vrea sa acorde concediul de odihna dupa un an de munca ce pot ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Ellamy Ellamy Buna ziua ,as dori sa stiu si eu la cat concediu de odihna am dreptul,tinand cont ca am ramas gravida anul acesta,iar din luna decembrie o sa intru in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna carmen cristescu carmen cristescu Am si eu o problema care trebuie sa aiba o rezolvare. Deoarece sefa mea are draci pe mine si vrea sa ma sacaie sa-mi iasa sufletul nu imi aproba efetuarea ... (vezi toată discuția)