avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cote esalonare la apartamente debransate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cote esalonare la apartamente debransate

In urma sistarii utilitatilor de catre RADET datorita debitelor inregistrate de asociatie s-a ajuns la un acord cf. caruia asociatia a platit o suma avans urmand ca in conditiile in care va semna respectarea unui angajament de plata esalonata pe o perioada de sase luni a restului datoriei, din acel moment sa fie reluata furnizarea apei calde.Cota lunara a esalonarii se distribuie fiecarui apartament in functie de cota parte indiviza. Proprietarii apartamentelor debransate de la apa calda (boiler) si cei cu centrala termica individuala insa vor fi scutiti de la plata acesteia?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 23:53, 22 Iulie 2015
Cota lunara a esalonarii trebuie sa corespunda cotelor individuale aferente proprietarilor care nu si-au achitat cotele de plata. Impunerea platii unei cote proprietarilor care si-au platit intretinerea la timp este ilegala. Prin urmare recuperarea datoriilor se face numai de la datornici, asa este si normal. Pentru a beneficia de AC si caldura exista si posibilitatea ca cei care nu au avut datorii sa contribuie si ei dar numai cu acordul lor si in conditiile in care sumele respective vor fi scazute in viitor.
@tomasso,
Sunt doua actiuni distincte in mesajul dumneavoastra si trebuiesc tratate separat.
1. Asociatia incheind un angajament de plata catre furnizor o sa achite furnizorului, luna de luna asa cum s-a angajat.
De unde ia banii? Din casa si din contul bancar, indiferent de provenienta acestora de sursa banilor.
2. Proprietarii trebuie sa-si plateasca fiecare ceea ce are repartizat pe lista de plata luna de luna. Presupun ca s-a ajuns sa aveti debite catre furnizori pentru ca unii proprieatri nu si-au achitat la timp sumele repartizate lunar pe liste si acum au restante, penalizari... Asociatia "sa-i convinga" si pe acestai sa-si achite debitele cat mai repede si atunci va avea bani pentru a rezolva problema de la punctul 1.

Nu are nici o legatura datoria catre furnizor cu cota indiviza de proprietate a fiecaruia.
Eu nu am afirmat ca are legatura datoria la furnizor(y) cu C.I.a apartamentelor.Am explicat ca in cadrul unei audiente solicitata de asociatie in urma sistarii A.C. de catre furnizor, dupa ce a fost achitata initial o suma(x<Y) impusa de acesta a fost incheiata o minuta care prevede ca in conditiile in care reprezentantul asociatiei prezinta furnizorului hotararea adunarii generale a proprietarilor de aprobare a achitarii datoriei ramase(Y-x=z), esalonata in rate lunare pe o perioada de sasa luni(z:6=w) ,din acel moment va fi reluata furnizarea .In situatia in care va fi adoptata in A.G. aceasta hotarare, rata lunara a esalonarii (w) se va repartiza fiecarui apartament in raport cu cota indiviza.. indiferent daca este sau nu debransat de la reteaua de A.C. ? Asa cred ca e corect si va rog s-mi confirmati.
Va rog sa cititi cu rabdare ceea ce ati scris si o sa vedeti ca plecand de la datoria catre furnizor ajungeti pas cu pas la idea ca datoria
se va repartiza fiecarui apartament in raport cu cota indiviza
. Este ceea ce ati scris dumneavoastra si nu are sens sa reiau cuvant cu cuvant.
Iar eu repet: este gresit acest mod de repartizarea datoriilor catre furnizori.
Datoriile catre furnizori inseamna facturi de la furnizori iar acestea au fost repartizate pe toate listele de plata, in lunile anterioare si nu are de ce sa va mai repartizeze cineva inca odata aceleasi facturi.
Acum conducerea asociatiei trebuie sa-i detremine pe proprietari sa-si plateasca ceea ce au de plata pe liste. Poate sa-i convinga si prin instanta.
Ca o masura de urgenta se poate lua hotararea de a majora (dubla, tripla..) fondul de rulment, sa se incaseze banii cu acest titlu de "fond de rulment", bani cu care sa se plateasca furnizorul iar cand se vor recupera banii de la restantieri, sa se dea banii inapoi celor ce au platit acest fond de rulment.
Cum puteti sutine asa ceva?Care este temeiul legal pe baza caruia se poate lua masura impunerii la plata a fondului de rulment dublat triplat ? fondul de rulment este de alta natura si cunoasteti baza legala pe care este consttuit si dimensionat, nu are relevanta fata de situatia de fapt prezentata !

Alte discuții în legătură

Plata esalonata a datoriei la radet floricasalaytah floricasalaytah Blocul nostru are o datorie de 40.000 la RADET. Aceasta datorie este din cauza fostului administrator si a catorva rauplatnici din bloc. Am semnat un ... (vezi toată discuția)
Debite fost proprietar cosmin910 cosmin910 Buna ziua! Am cumpart un apartament intr-un bloc cu datorii la radet, perpetuate pe mai multi ani, chiar si dupa debransare. Fostul proprietar a luat de la ... (vezi toată discuția)
Esalonarea datoriilor la furnizorul de utilitati tomasso tomasso Esalonarea datoriilor unei asociatii de proprietari fata de regia autonoma de distributie a energiei temice se aproba numai in conditiile asumarii unui ... (vezi toată discuția)