In urma sistarii utilitatilor de catre RADET datorita debitelor inregistrate de asociatie s-a ajuns la un acord cf. caruia asociatia a platit o suma avans urmand ca in conditiile in care va semna respectarea unui angajament de plata esalonata pe o perioada de sase luni a restului datoriei, din acel moment sa fie reluata furnizarea apei calde.Cota lunara a esalonarii se distribuie fiecarui apartament in functie de cota parte indiviza. Proprietarii apartamentelor debransate de la apa calda (boiler) si cei cu centrala termica individuala insa vor fi scutiti de la plata acesteia?
Daca suma pe care trebuie sa o platiti in final se pune pe lista proportional cu cota-parte indiviza sau .... se mareste fondul de rulment in acelasi fel, banii tot trebuie sa-i achitati in vreun fel sau altul, iar forma sub care sunt stransi este fara relevanta.
Suma totala trebuie platita furnizorului in raport de graficul de esalonare pentru a putea beneficia de utilitati si tot atat de important este ca aceste sume suplimentare sa fie restituite celor care le-au achitat pe masura ce sunt recuperate de la restantieri.
Nu va mai legati de forma, priviti fondul problemei si rezolvarea ei, astfel incat sa beneficiati de utilitati si sa va recuperati ulterior aceste sume.
Cum sa nu preocupe forma in care se va repartiza in mod echitabil pe apartamente datoria esalonata atat timp cat se manifesta opozitii din partea proprietarilor debransati , cu centrale termice ,cu incalzitoare de apa electrice care sustin ca sant scutiti de contributie( a propos intrebarea initiala din topic). Dati-ne argumente pentru o formula judicioasa.Cum trebuie sa actioneze com. ex., se impune convocarea unei A.G. de urgenta pt. adoptarea unei hotarari in acest sens ?
@tomasso
O sa incerc sa va dau un exemplu ca sa se inteleaga mai bine.
AP are o datorie catre Radet. Datoria provine de la un singur proprietar. Radet are de ales intre initia procedura de executare silita, sau de a ajunge la o intelegere cu AP pentru a-si recupera datoriile mai repede. varianta dealtfel si din situatia dvs.
AP, si in speta proprietarii, fiind in situatia iminenta de a ramane fara apa calda, incheie aceasta conventie cu Radet, prin care se angajeaza sa plateasca esalonat datoria.
Aceasta conventie, desi incheiata intr-o aparenta situatie de constrangere, este in interesul ambelor parti, AP-proprietari si Radet.
Este corect, si delatfel si singura modalitate, acoperirea aceste datorii in functie de CPI.
Atentie insa ca aceste sume de plata nu reprezinta obliatiile proprietarilor fata de datoria radet, ci mai degraba o creditare a AP din partea proprietarilor. Drept urmare ele trebuie gestionate int-un fond special (similar celui de rulment).
In momentul in care AP va recupera datoria de la adevaratul datornic, aceste sume de plata se restituie.
Trebuie sa fie inclusi in "aceasta creditare" si proprietarii care poate sunt debransati complet? Evident ca da, pentru ca obligatiile vin din faptul ca proprietarii fac parte din AP si nu au nici o legatura cu relatia proprietar-furnizor.Proprietarii sunt de fapt AP iar AP se identifica cu proprietarii. Daca doriti ati putea spune ca proprietarii raspund in solidar cu AP.
Iar in mod normal, AP ar trebui sa convoace o AG de urgenta si sa hotarasca in mod oficial stabilirea acestui fond special, care mai apoi sa fie repartizat pe listele de plata lunare. Cine nu isi achita obligatiile, indiferenta ca e racordat, neracordat, cu boiler ori cu cazan, ramane datornic !