avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Domiciliu in CI & Chirias fara aprobare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Domiciliu in CI & Chirias fara aprobare

Buna ziua,
V-as ruga daca sunteti amabili sa ma ajutati cu un sfat dpdv juridic la cele doua probleme de mai jos:
1. Sotul meu este coproprietar cu sora lui al unui imobil (mostenire in urma decesului ambilor parinti); el locuieste insa in apartamentul meu, avand si mutatia facuta pe buletin. As vrea sa stiu daca are aceleasi drepturi si obligatii legate de imobilul respectiv, chiar daca nu locuieste efectiv in acel imobil. Spun asta pt ca i s-a spus ca daca nu locuieste acolo nu mai are nici un drept...
Si as mai vrea sa stiu: daca se muta inapoi acolo trebuie sa isi faca din nou mutatie pe buletin, chiar daca este proprietar al imobilului?
2. Imobilul are un demisol inchiriat de sora lui, pt care aceasta nu ii mai acorda sotului meu nici o parte din chirie. Intrebarea este: cum tb sa procedam pt a inceta inchirierea acelui spatiu? Mentionez ca imobilul are un demisol si un parter inalt, parter locuit exclusiv de sora lui, suprafata parterului ar fi mai mare decat cea a demisolului, cu alte dotari, dar s-ar putea spune ca s-ar imparti parterul surorii si demisolul sotului meu. Cine ar trebui sa decida asta? Cum sa procedam? Daca nu exista un act de inchiriere cui ne adresam?
Va multumesc, stiu ca sunt multe intrebari.
Cel mai recent răspuns: stressy , utilizator 11:49, 10 Iulie 2009
Puteti fi mai explicita? Exista un certificat de mostenitor pe numele ambilor frati?
da, succesiunea este facuta, exista certificat de mostenitor pe numele ambilor frati.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
stressy, utilizator
Bun! Cine anume i-a spus sotului ca nu are niciun drept daca nu locuieste acolo? Nu este adevarat, este coproprietar si are aceleasi drepturi ca si sora.
Cat despre contractul de inchiriere, el poate fi incheiat legal de catre unul din coproprietari fiind un act de administrare. Sotul dvs. are dreptul sa primeasca jumatate din chirie. Daca acel chirias are un contract de inchiriere legal incheiat atunci sotul poate face o actiune in pretentii fata de sora prin care sa ceara jumatate din chiria perceputa de la momentul inchirierii si pana la incetarea contractului de inchiriere.
Sora lui i-a spus acest lucru.
Legat de inchiriere, a fost un contract initial incheiat acum cativa ani, sotul meu a semnat acel contract, nu cred ca s-a reinnoit, sau dc s-a reinnoit sotul meu nu a semnat nimic.
Am inteles ca dc unul din proprietari nu isi da acordul, celalalt nu ar putea inchiria... dar cei in domeniu stiu mai bine.
Sora nu stie despre ce vorbeste.
Chiar daca nu a semnat contractul este valabil.
Nu ati inteles bine. Oricare dintre coproprietari poate incheia singur acte de administrare ( cum este si contractul de inchiriere) .

Alte discuții în legătură

Evacuare fost sot -ajutor voinea75 voinea75 Fostul sot a parasit domiciliul in sept 2010, solicitand sotiei sa-i dea bani de chirie ca sa o lase in pace. Sotul este violent. Terorizeaza copilul.Aceasta ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au partile intr-o succesiune mihayu78 mihayu78 sintem 2frati care au primit ca mostenire la decesul tatalui(unic proprietar) un apartament cu 3camere.s-afacut succesiunea la notar fiecaruia revenindu-i 1/2 ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna aschiutza aschiutza Buna ziua, Inainte de toate, rog sa-mi fie iertata stangacia in formularea subiectului... Divortul meu s-a pronuntat pe data de 20 aprilie 2010, inca nu am ... (vezi toată discuția)