avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea

Acum,mai bine de 2 ani,mi-a decedat sotia.Am doi fii pe care i-am convocat la o discutie privind dezbaterea succesiunii.Le-am relatat cotele-parte pe care legea le-a stabilit pentru fiecare dar ei au refuzat sa mearga la notar solicitind impartirea masei succesorale in trei parti egale,cite o parte pentru fiacare dintre noi. As ruga pe cei care sunt in masura,sa-mi indice corectitudinea si legalitatea demersurilor pe care urmeaza a le adopta pentru realizarea actiunii. Multumesc anticipat celor care ma vor sfatui.=D>
Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 21:05, 25 Iulie 2015
Daca am inteles bine d-voastra ne intrebati daca e legal sa impartiti masa succesorala altfel decat 2/8 din masa scuccesorala pentru d-voastra si cate 3/8 parti fiecare dintre cei doi fii?
Este cat se poate de legal sa impartiti masa succesorala cum doriti d-voastra, temeiul legal fiind art. 1120 si urm Cod civ. pentru ca daca cineva poate renunta la intreaga mostenire atunci, cu atat mai mult, poate instraina o parte din ea.
Practic veti incheia o tranzactie daca va intelegeti.
Daca nu va intelegeti notarul sau instanta nu va poate conferi decat cotele prevazute de lege.
Prima etapa este eliberarea certificatului de mostenitor. In certificatul de mostenitor notarul va inscrie cotele legale ce revin fiecaruia.
A doua etapa este partajul care poate fi facut la notar sau daca partile nu sunt de acord se va face in instanta.
Daca vreti sa impartiti altfel decat in cotele legale, cel care va lua o cota mai mare decat aceea care i s-ar cuveni legal va trebui sa plateasca o sulta celorlati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la un bun renuntat,succesiune nicole852107 nicole852107 Buna seara,am mai pus o intrebare de genul acesta,dar raspunsurile au fost diferite,asa caci sunt in ceata :(.problema sta asa...sora mea a facut act de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - urgent dadam dadam Stimate Doamne, Stimati Domni, Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca voi primi un raspuns cit mai repede cu putinta. Prezint mai jos cazul a doua surori, ... (vezi toată discuția)
Succesiune monicaa18 monicaa18 am primit certificat de calitate de mostenitor =mama si cele 3 fiice doresc sa stiu daca mai suntem chemate la doamna notar iar daca nu ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)