avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute - utilitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute - utilitati

Am un drum in proprietatea mea 100% iar vecinul meu are drept de servitute, nefiind proprietar asupra drumului. Intrebarea mea este daca dreptul de servitute include si obligativitatea mea de a-i permite sa-si traga utilitatile pe sub drum sau este doar un drept de trecere?
Cu 8 ani in urma, cand eu am sapat drumul si am tras utilitatile l-am invitat si pe vecinul sa o faca pentru ca era mult mai simplu atunci decat sa se mai sape o data ulterior si sa se mai strice iar drumul. Vecinul a refuzat la acea vreme. Intre timp, intrucat eu locuiesc acolo, am amenajat drumul pentru a putea circula civilizat. L-am amenajat singur intrucat vecinul nu a vrut sa contribuie spunand ca el nu a construit inca pe parcela lui si ca nu are nevoie.
Acum vecinul vrea sa-si introduca utilitatile si sa sape din nou drumul si spune ca are dreptul pentru ca are drept de servitute. De asemenea, spune ca nici nu e de acord sa il repare si sa puna dalele (puse de mine) inapoi si ca lui ii e de ajuns sa puna piatra.
Asadar, va rog sa imi spuneti daca sunt obligat sa il las sa sape drumul si sa isi traga pe acolo utilitatile.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: catyama , utilizator 09:24, 23 Noiembrie 2016
Da,trebuie sa-i acordati un drept de trecere si pentru utilitati in conditiile prevazute de art. 621 Noul Cod Civil.Dar,proprietarul fondului are dreptul la plata unei despagubiri juste.Daca este vorba despre utilitati noi,despagubirea trebuie sa fie si prealabila.[Art.621(3) Noul Cod Civil].
Vecinul, am înțeles că are un drept de servitute pe un drum care vă aparține. Așa cum are dreptul de a trece tot așa are și obligația de a-l amenaja , el, pe cheltuiala lui, căci acest drum îi folosește lui sau măcar să fi contribuit amândoi, în mod egal.
Acest drum este constituit cu act juridic sau are doar prin toleranța d-voastră drept de trecere.
Dacă are constituit drum de servitute sunteți obligat să-i permiteți trecerea și pentru utilități- trebuie să vă solicite acordul și să fie obligat să aducă respectivul drum la starea anterioară, așa cum l-ați amenajat d-voastră. deși nu era în sarcina d-voastră acest lucru. Dar d-voastră știți cum v-ați înțeles.
În concluzie . aveți obligația de a permite trecerea utilităților vecinului, și are obligația de a vă acorda dezdăunări pt. acest lucru, inclusiv reamenajarea drumului așa cum a fost el
Exact asa am spus si eu indicand in plus si temeiul legal ptr. ca ,proprietarul fondului sa stie cum sa-si fundamenteze in drept o eventuala actiune in despagubire.
Pentru d-l avocat
Așa se pare dar există discuții cu privire la aplicabilitatea acestui art. 621.
În primul rând , art, 59 din L.71/2011 arată că dispozițiile art. 602-625 nu se aplică situațiilor născute anterior de apariția Noului cod
În al 2-lea rând se precizează în art. 621 că sunt exceptate clădirile, curțile și grădinile(alin.4) prin urmare se pare că acest art. s-ar referi la amplasare de utilități publice iar pe de altă parte sunt legile speciale (ale energiei electrice, gaz, petrol) care prevăd condițiile speciale.
În orice caz acest art. 621 nu a fost clar stabilit(ca multe alte dispoziții) însă per total, într-adevăr forumistul are obligația de a permite trecerea utilităților cu despăgubire prealabilă. Totodată, dacă dânsul consideră că această trecere s-ar putea face prin alt loc , mai convenabil pt. dânsul , poate stabili acel loc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
danpopescu2011 a scris:

Da,trebuie sa-i acordati un drept de trecere si pentru utilitati in conditiile prevazute de art. 621 Noul Cod Civil.Dar,proprietarul fondului are dreptul la plata unei despagubiri juste.Daca este vorba despre utilitati noi,despagubirea trebuie sa fie si prealabila.[Art.621(3) Noul Cod Civil].



Cu scuzele de rigoare, am vazut ca discutia este mai veche, dar ma aflu intr-o situatie similara. Neavand pregatire in drept, nu inteleg ce inseamna ca "despagubirea trebuie sa fie si prealabila".

Si daca in contractul de v-c si in cartea funciara exprimarea este: "drept de servitute" fara a se specifica expers daca este sau nu si o servitute pt utilitati sau doar de trecere, pt a trage acele utilitati mai este nevoie de acordul proprietarului drumului si mai are dreptul la despagubire?

Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute utilitati sollaris88 sollaris88 Buna ziua, Situatie oarecum particulare. Pe un teren care s-a dezmembrant utilitatile care deservesc imobilul meu acum trec pe proprietatea vecinului. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt ... Zalau2021 Zalau2021 Bună ziua Am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt care am drept de servitute de trecere cu piciorul și mașina menționat în extrasul CF. Am ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil 2014 - drum servitute - acces extindere retea gaz luk2011 luk2011 Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea ... (vezi toată discuția)