avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De cat timp trebuie sa lucrez la acelasi loc de munca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De cat timp trebuie sa lucrez la acelasi loc de munca pt. a ramane insarcinata?

Buna ziua!eu lucrez din aprilie 2014 cu contract nedeterminat am schimbat locul de munca fara intrerupere momentan lucrez tot u contract nedeterminat dar cu clauza celor prime 3 luni de proba am 1 luna la atualul loc de munca cat trbuie sa am pt a beneficia de concediu si indemnizatie?si daca sunt in primele 3 luni de proba ma poate da afara daca ii spun ca sunt insarinata?sau cat ar trebui sa am la ei?mutumesc
@ rosflower

Nu exista nicio anumita perioada de timp pe care trebuie s-o desfasurati la acest angajataor ca sa nu fiti concediata.

Exista trei acte normative care interzic concedierea unei persoane insarcinate , si anume:
art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, incetarea contractului individual de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

In masura in care angajatorul nu a luat la cunostinta de starea de graviditatea a sorei dvs,atunci exista posibilitatea ca angajatorul sa decida concedierea in cauza.

OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

Legea nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati
art. 10

......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
c) salariatul se afla in concediu paternal.
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Buna seara, va rog frumos sa mi raspundeti si mie la o intrebare daca se poate : Daca doresc sa mi schimb locul de munca in cat timp trebuie sa ma angajez in alta parte pt a avea continuitate si in caz ca raman insarcinata mai pot beneficia de medical daca e nevoie si prenatale?? Multumesc pt raspuns .
Pentru a avea continuitate data incetarii vechiului c.i.m. = data inceperii activitatii in baza noului c.i.m.
Buna ziua. Eu am lucrat la o firma 11 luni, iar firma s.a inchis. Am facut o pauza de o luna, iar acum mi.am gasit un alt loc de munca. Nu voi putea beneficia de indemnizatie? Multumesc
Care este data prezumata a nasterii si detaliati exact statutul din ultimii doi ani anteriori acestei date ? (de exemplu, angajata de la .... pana la ..... ;casnica de la... pana la .... etc.)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil sorinastefaniadan sorinastefaniadan buna seara vreau sa va intreb m-am angajat pe 25 iulie 2012 iar pe 23 decembrie am aflat ca sunt gravida vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie.va ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal de risc Darib Darib Buna... se poate sa intru din șomaj tehnic în concediu maternal de risc? (vezi toată discuția)