Buna ziua
As vrea sa stiu cum se calculeaza termenul de contestare a deciziei de concediere in urmatorul caz: A fost emisa decizia de concediere (colectiva) in data de 23.04.2015 data la care a luat la cunostinta (prin semnatura) si salariatul ca incepand cu data de 24.04.2015 i se acorda un preaviz de concediere de 20 de zile, iar in data de 23.05.2015 cim-ul acestuia inceteaza. Mentionez faptul ca prin aceasta decizie se prevede faptul ca ea poate fi atacata in 45 de zile de la comunicare. Ulterior, in perioada de preaviz acesta intra in concediu medical iar angajatorul da o noua decizie prin care modifica doar termenul in care inceteaza cim-ul (respectiv in data de 19.06.2015) avand in vedere faptul ca salariatul a fost in concediu medical.
Intrebare: Cum se calculeaza termenul de contestare(cele 45 de zile)? Va rog mult sa ma lamuriti
Referitor la situatia mai sus expusa precizez faptul ca in urma unei adrese transmisa de catre ITM se prevede obligatia societatii (care a efectuat disponibilizarile) de a mentiona prin decizia de concediere si durata preavizului, cu mentiunea ferma din partea ITM-ului de a nu exista doua scripte cu privire la acestea.
Tinand cont de cele prezentate de dvs , va pot spune ca potrivit dispozitiilor legale cele 45 de zile incep sa curga de la momentul la care salariatului ia fost comunicata decizia de concediere.
In cazul in care ulterior emiterii si comunicarii deciziei de concediere, aceasta din urma este modificata, in mod logic incepe sa curga un nou termen de la momentul celei de a doua comunicari.
In fond, in fata instantei de judecata salariatul va ataca decizia de concediere in vigoare si care produce efecte fata de acesta din urma, in speta data vb de deczia prin care s-a stabilit noul termen de incetare a CIM.
Am inteles. Prin cea de-a doua decizie se modifica doar data incetarii cim si se prevede ca restul articolelor prevazute in prima decizie raman nemodificate.Prin urmare, se calculeaza 45 de zile de la data primei decizii comunicate sau de la a doua ?
Din cele spuse de dvs. am inteles ca logic ar fi de la a doua...dar nu sunt lamurita.
Salariatul a atacat in instanta ambele decizii...dar daca calculez cele 45 de zile de la prima decizie comunicata ...acesta nu ar mai fi in termen (de aceea intreb cum se calculeaza corect cele 45 de zile.)