avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este vorba despre o conventie intre parti ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este vorba despre o conventie intre parti ?

O persoana juridical emite o Dispozitie de Plata a unei sume de bani catre o persoana fizica. Dispozitia de Plata este semnata de ambele parti .

Este aceasta Dispozitie de Plata o conventie intre parti conform cu prev. Codului Civil, conventie cu obiect tranzlatia dreptului de proprietate al sumei de bani ?
Cel mai recent răspuns: nimar , utilizator 19:28, 29 Iulie 2015
Unde au semnat cele doua paersoane, nu inteleg...
Nu e o tranzactie, ca principiu, ci un document intern al persoanei juridice. ce efecte juridice are, asta trebuie vazut, in functie de destinatie, scop, intelegeri anterioare etc.
Dispozitia de Plata are sectiuni special unde trebuie sa semneze reprezentantii persoanei juridice pentru plata unei sume de bani si destinatarul platii sumei de bani pentru incasarea acelei sume de bani .

Deci, in aceste conditii, este aceasta Dispozitie de Plata o conventie intre parti conform cu prev. Codului Civil, conventie cu obiect tranzlatia dreptului de proprietate al sumei de bani ?
Nu inteleg ce anume urmariti, in lipsa acestor detalii, a ce s-a intamplat in concret, nu va pot ajuta.
Dna. avocat daca d.p.v.d. al legii civile este corect urmatoarul rationament :

- o persoana juridica, SC X SA, plateste, printr-o Dispozitie de Plata, o suma de bani cu titlu AVANS unui salariat al ei, Dl. Y ;

- salariatul sustine ca Dispozitia de Plata reprezinta o conventie/ un contract in sensul prev. Noului Cod Civil( disp. art 1166 - "Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic." si urmatoarele) prin care s-a translatat dreptul de proprietate al sumei de bani platita lui ;

- salariatul se considera, astfel, proprietarul sumei de bani.

Este corect acest rationament ?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
nimar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie beinaz a beinaz a Am urmatoarea situatie: Firma A are sa-i dea societatii B suma de 16000 lei, reprezentand c/v umei facturi. Firma B are sa-I dea administratorului c/v ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Speta simulatie nicoleta hotca nicoleta hotca am si eu nevoie de o speta pt un studiu pe care il fac la civil-simulatia...multumesc (vezi toată discuția)