avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Bună ziua,
Sunt însărcinată , am 23 de saptămâni, lucrez de 8 ani si jumătate la aceeași instituție. Aș vrea dacă este posibil să îmi spuneți de când anume aș putea intra în concediu prenatal, dacă medical ginecolog mi-a spus ca trebuie sa nasc la sfârșitul lunii noembrie, și daca acest concediu prenatal imi afecteaza sau mi se scade din cei 2 ani pe care as putea sa mi-I iau de postnatal. Are angajatorul dreptul de a nu-mi acorda 2 ani de concediu postnatal?
Vă multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:41, 28 Iulie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. - Impreuna cu medicul curant ginecolog stabiliti data cand veti intra in concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- De regula se intra in concediu de matenitate cam prin saptamana a 32-a de sarcina.
- Dar puteti si mai devreme, in asa fel incat sa va ramana cel putin 42 de zile pentru postnatal.

3. - Dupa terminarea concediului de maternitate puteti intra in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani a copilului.
- Angajatorul este obligat sa va acorde CCC.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu celelalte acte necesare va prezentati la Primarie unde solicitati indemnizatia pentru CCC.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)