Am un nr.de actiuni la o societate din Bucuresti.De 7 ani nu am mai luat nici un ban pe dividende motivandu-se ca nu a iesit profit cu toate ca in vre-o 2 ani s-a obtinut profit dar au bagat banii in conturi de rezerva.Intre timp sa modificat statutul actionarilor fara sa ne anunte pe noi actionarii minoritari iar ei fac ce vor dupa noul statut(modificat numai spre folosul lor) spunandu-ne ca nu mai avem nici un dreptde vot.De aproximativ 4 ani din bilanturi si alte acte reiese ca societatea este dusa spre faliment.Astfel spre ex.acum 4 ani cifra de afaceri era de aprox.40 mil. euro iar acum este la 10 mil euro.A mai vadut o parte din teren bani care spun ei ca au platit datoriile dar, au mai bagat si ceva bani in conturi de rezerva.Si ica ceva:toate bunurile fixe s-a girat cu ele la banci si au luat bani pt. diverse plati.O sa-mi spuneti ca de ce nu vand actiunile dar mi-au dat un pret neserios(2,5 lei/act)in schimb a cumparat actiuni ,de la F.P.S. cu 12,5lei.Cine poate sa ma ajute cu un sfat, multumesc anticipat.
Repartizarea de dividende nu este obligatorie, ci este o consecinta a hotararii Adunarii actionarilor care se desfasoara anual cum se gestioneaza profitul. In unii ani se poate aloca o parte din profit pentru dividende, altadata se poate folosi profitul pentru alte scopuri comerciale.
Pretul actiunii poate creste sau scadea in functie de cerere si oferta de pe piata si nu are nicio legatura nici cu valoarea initiala a actiunii, nici cu pretul actiunilor altui emitent.
Nu va ramane decat sa va hotarati intre a astepta un an mai bun in viitor cand se vor da iarasi dividende sau sa vindeti actiunile.
Treaba cu modificarea statutului fara sa fi avut cunostinta de asta nu o puteau face decat prin convocarea adunarii generale. Acolo puteau participa toti actionarii.
Sumele din fondul de rezerva sunt tot ale actionarilor dar raman la dispozitia firmei.
Pretul e calculat tinand cont de situatia de acum a firmei. Dupa cum spuneti e indicat sa vindeti acum caci la anul poate fi si mai rau.