avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Documentele pentru Justiţie se pot transmite şi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Documentele pentru Justiţie se pot transmite şi electronic ?

Am de depus până Luni 03.08.2015 o Plângere împotriva unei soluţii de clasare a urmăririi penale, ultima valabilă - cea pentru judecarea în Cameră Preliminară.
În primul rând, ştiind că e vacanţă judecătorească şi că Procurorii de Serviciu nu au program decât Miercurea şi Joia, cum pot proceda să depun acea Plângere pentru Luni, 03.08.2015, fără a fi forţat să dau iar bani pe o Scrisoare Recomandată de aproape 10 lei, ştiind că am mai dat o dată, şi neavând venituri, nu pot cheltui fără măsură ?
Vreau să ştiu dacă e posibil să putem depune şi ON-LINE un document pentru Judecătorie sau Parchet, prin e-mail sau prin orice alt mijloc electronic posibil, pentru că aşa ar fi mult mai simplu şi mai eficient.
Vream să ştim sigur dacă legile permit acest lucru, şi dacă puteţi şi aveţi amabilitatea, să ne indicaţi şi ce articole de legi se referă la acest lucru.
Mulţumim anticipat !

P.S.
Am găsit ceva referitor la transmiterea pe cale electronică (pe Internet) a unor documente, dar doar de la Instanţă către părţile din proces.
NU E VALABIL CEEA CE SCRIE MINISTRUL JUSTIŢIEI PENTRU ORICE DOCUMENT PE CARE VREM SĂ-L TRIMITEM CĂTRE JUSTIŢIE, FĂRĂ A NE MAI DEPLASA LA REGISTRATURĂ, MAI ALES CĂ ACUM AU DOAR DOUĂ ZILE PE SĂPTĂMÂNĂ PROGRAM ?
MINISTERUL JUSTIŢIEI, 15.01.2015 Comunicat de presă referitor la posibilitatea de a transmite părților și participanților la un proces încheierile de ședință și hotărârile în format electronic
Ministerul Justiției informează opinia publică despre posibilitatea de a solicita instanței de judecată, în toate cauzele civile (aproximativ 90% din totalul cauzelor aflate pe rolul instanţelor), ca încheierea de ședință sau hotărârea judecătorească să le fie transmisă în format electronic. Astfel, în urma unui demers al Ministerului Justiției, susținut și de Consiliul Superior al Magistraturii, programul informatic al instanțelor a fost modificat astfel încât să permită transmiterea prin e-mail către părțile dintr-un proces, dar și către reprezentanții legali ai acestora, a încheierilor de ședință sau a hotărârii judecătorești imediat ce acestea sunt încărcate în sistem.
“Este un alt pas pe care îl facem spre implementarea conceptului de dosar electronic, în acest moment fiind posibilă comunicarea și prin e-mail a încheierilor de ședință și a hotărârilor.
Am parcurs încă un moment în cooperarea cu C.S.M. care a susținut această inițiativă și a aprobat rapid implementarea ei la nivelul tuturor instanțelor din țară. Practic, în cauzele civile, părțile vor putea să primească în format electronic aceste documente imediat ce ele vor fi încărcate în sistemul ECRIS. Până în acest moment, dacă un justițiabil dorea să vadă o încheiere de ședință, document care nu i se comunica, sau dacă intenționa să citească o hotărâre înainte de a-i fi comunicată prin poștă, trebuia să vină personal la instanță și să solicite dosarul cu actele respective. Dacă hotărârea, de exemplu, nu era încă listată și semnată de judecător nu exista în dosar așa că făcea un drum degeaba.
Comunicarea online reprezintă o alternativă modernă care înseamnă economie de bani și timp pentru justițiabili, pentru avocații acestora. Astfel, am realizat posibilitatea tehnică prin care dăm părților din procese ocazia de a se conforma rapid și eficient celor stabilite de către instanțele de judecată, pe de altă parte dăm avocaților ocazia de a informa în mod corect și complet, părțile reprezentate. În plus, prin această măsură facem un prim pas în verificarea modului prin care putem ușura în viitor activitatea instanțelor. Întreaga strategie a Ministerului Justiției vizează reducerea duratei proceselor și eficientizarea sistemului. După ani de zile de subfinanțare, am reușit ca din 2012 să alocăm suplimentar sute de posturi de magistrați și grefieri concomitent cu implementarea de tehnologii de ultimă oră. Complementar, am reușit să reluăm și investițiile în sediile instanțelor, ” a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
"
Comunicarea online reprezintă o alternativă modernă care înseamnă economie de bani și timp pentru justițiabili, pentru avocații acestora."
DE CE N-AR FI VALABILĂ ŞI ÎN CAZUL NOSTRU ACEASTĂ FRAZĂ ?
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
asd1, utilizator
Puteti sa o transmiteti si prin email. Fiti sigur ca ati atasat corect si ati pus in titlu nr. de dosar. Trimiteti cat mai repede, sa fiti considerat in termen.
Mulţumesc pentru răspuns, dar doresc ceva detalii, mai ales ce articol de lege clarifică acest aspect !
Să înţeleg că acea Plângere împotriva clasării unui dosar penal se poate transmite şi prin e-mail ?
Nu contează ziua (sâmbătă, duminică) când o trimiţi ? În cazul nostru, e-mail-ul Parchetului e: pj_braila@mpublic.ro.
Menţionez că întreb şi datorită faptului că am de scris vreo 10 pagini, cu articole de legi şi cu detalii, cu probe noi, care să facă pe Judecătorul de Cameră Preliminară să decidă continuarea anchetei penale, pentru că subiectul nostru afectează mai multe persoane, deci e de INTERES PUBLIC, şi care chiar obligă un Procuror să se auto-sesizeze din oficiu, nu să ne forţăm noi să aducem zeci de dove-i destul de clare.
Pentru a vedea detalii despre cazul nostru, rulaţi acest playlist de pe Youtube, care ne dă dreptate în faţa reclamanţilor de la Asociaţia de Proprietari care ne-au dat în judecată, cu toate că ştiau că am fost păgubiţi din neglijenţa unor şefi de Asociaţii: [ link extern ]
Problema e că nu ştiu cum pot fi sigur că au primit-o sau dacă au primit-o la timp, pentru a nu depăşi termenul maxim de 20 de zile de la primirea Ordonanţei de Clasare de la Prim-Procuror.Menţionez că Luni, 3 august 2015, e ultima zi de depunere şi de-asta vreau să ştiu sigur dacă se poate trimite pe acel e/mail şi ce condiţii sunt de îndeplinit, pentru a nu da greş.
Scriem acolo: vă rugăm, trimiteţi confirmarea de primire a Plângerii noastre ?
Apropo, putem coresponda şi alte probleme pe e-mail ? Cine răspunde la întrebările noastre ce au legătură cu aceste acţiuni în Justiţie ?
Mulţumesc anticipat !
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
asd1, utilizator
Opinia mea ar fi ca, este mai bine sa le puneti la posta si sa le expediati prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.Comunicarea Minsterului Justitie la care faceti trimitere se refera la cauzele civile.
Din ce am citit, şi în Penal se pot trimite prin e-mail.
Dar aşa e, e cam riscant, pentru că nu ştim dacă, conform art. 199 NCPC, cererea de chemare în judecată transmisă prin poşta electronică sau prin înscris în formă electronică "se înregistrează şi primeşte dată certă prin aplicarea ştampilei de intrare". Am găsit acest articol şi deja cred că renunţ, pentru că Luni e ultima zi de depunere şi nu mai e timp: "Cererea de chemare in judecată poate fi transmisă instanţei şi prin e-mail. Care sunt riscurile pentru justiţiabili ?" -
www.avocatnet.ro/content/art...
Vă întreb dacă e vreo şansă să se anuleze Clasarea dosarului penal în Cameră Preliminară, mai ales dacă avem probe noi şi îndestulătore (baza unui proces) - chiar procurorul de caz ar trebui să se auto-sesizeze din oficiu văzând noile probe extrem de clare care întăresc acuzaţiile noastre.
Ce am mai putea face dacă, prin absurd, se clasează iar dosarul penal făcut de noi, putem continua printr-o plângere la Tribunalul Suprem, la Parchetul de pe lângă Î.C.C.J., sau în alte locuri, pentru că avem foarte multe capete de acuzare şi e un caz de interes public, fiindcă că au fost păgubiţi mai mulţi proprietari dintr-o Asociaţie de Proprietari-mamut, şi e păcat să scape inculpaţii şi de data asta ... sper că nu va fi o eroare judiciară precum în cazurile de viol de la Vaslui şi Giurgiu (la scară mai mică), pentru că se încalcă principiul justiţiei - judecarea sau anchetarea penală pe bază de probe clare !

Mulţumesc anticipat !


[Mesaj editat - Întrebările despre cauze penale se discută separat de cele despre cauze civile. Vă rog să postaţi întrebările despre cauze civile în forumurile de civil, iar cele despre cauze penale în forumurile de penal.]
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum vi s-a precizat mai inainte cel mai sigur este cu scrisoare recomanda cu continut declarat si confirmare de primire, puteti trimite si prin intermediul e-mailului dar nu veti avea confirmarea de primire. Daca totusi veti merge pe ultima varianta, incercati sa sunati la registratura Parchetului sa-i intrebati daca au primit e-mailul dvs, desi, in general nu dau astfel de relatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera preliminara poate trimite un dosar in judecata daca parchetul a considerat ca nu e cazul? desirelia75 desirelia75 daca solutiile date de parchet in urma unor cercetari penale nu sunt cu trimitere in judecata, camera preliminara are posibilitatea sa spuna ba da, e cu ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)
Desfintare ordonanta Agripina1 Agripina1 Care sunt urmatorii pasi de urmat acum daca am avut un proces de anulare a ordonantei procurorului si judecatorul mi a admis plangerea si spune ca trimite ... (vezi toată discuția)