avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata din fondul de reparatii pentru contor fiscal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata din fondul de reparatii pentru contor fiscal

Buna ziua,

Sunt cenzor pentru o asociatie de locatari si am cateva lamuriri in legalitatea unei decizii de a se plati integral din fondul de reparatii a unei lucrari de imbunatatire a instalatiei de gaze prin aplicarea unui contor fiscal. Instalatia veche nu mai poate fi folosita pentru ca tevile nu mai corespund noilor norme, astfel ca teava principala va fi pe casa scarii. Din ea se vor trage ramuri pentru fiecare apartament pana la masina de gatit a fiecaruia. Problema mea e ca nu stiu de unde se considera teava comuna si de unde incepe partea proprietarului. Adunarea generala a decis platirea integrala din fondul de reparatii dar un proprietar invoca legea 230/2007 si legea 123/2012 (nu specifica si ce parti din legile astea) ar contrazice aceasta decizie. El sustine ca din momentul intrarii in apartament teava si restul echipamentelor trebuiesc platite de proprietar, beneficiarul final al gazului. Studind legile nu inteleg care ar fi criteriul de delimitare a partii comune din teava si a celei comune asociatiei. Si nici de ce prin legea 123/2007 proprietarul apartamentului ar trebui sa fie proprietar a bucatei de teava din apartamentul sau.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:53, 30 Iulie 2015
Roxana_rbi a scris:

Buna ziua,


nu stiu de unde se considera teava comuna si de unde incepe partea proprietarului.


Instalatia parte comuna este pozata pe partea comuna a imobilului de locuit in comun=calea de acces
Portiunea privata a instalatiei se considera acea care urmeaza din T-ul de legatura din instalatia generala pozata pe partea comuna a imobilului,care patrunde in apartamentul fiecarui consumator

Hai sa gandim un pic altfel: el avea o instalatie de gaze care venea pana la aragazul lui.
De ce nu s-ar considera ca noua instalatie face acelasi lucru?
Problema pusa de acel locatar e de genul "mai catolic decat Papa".
Ca sa vedeti care este partea individuala a fiecarui apartament, faceti un exercitiu de imaginatie si "taiati" coloana de gaze in dreptul unui apartament. Vedeti de la ce pozitie gazele nu mai ajung in apartament. Adica de la "T-ul" de conectare.

Totusi nu prea inteleg intrebarea dv. Ce se contesta? Acel contor fiscal, ce deserveste el?
Roxana_rbi a scris:
Sunt cenzor pentru o asociatie de locatari si am cateva lamuriri in legalitatea unei decizii de a se plati integral din fondul de reparatii a unei lucrari de imbunatatire a instalatiei de gaze prin aplicarea unui contor fiscal.

Domnule cenzor.
Cred ca faceti o confuzie cu distribuitorul de gaz. Nu am auzit sa existe un contor undeva prin care sa se masoare taxele si impozitele la stat. Numai asa s-ar numi "contor fiscal".
Cu privire la subiect.
Lucrarea nu se scade, nu se decomnteaza din fondul de reparatii "la gramada". Costul lucrarii se repartizeaza pe fiecare apartament in parte. Sa presupunem ca aveti 50 de apartamente si lucrrarea costa 10.000 lei. Impartiti cei 10000 la 50 si fiecare apartament are de plata suma de 200 lei. Apoi vedeti ce sume are fiecare proprietar de apartament in fondul de reparatii. Unii poate au 200-250-500 lei iar altii au sub 200 lei sau chiar au fond reparatii zero si restante la reparatii.
Asa ca pentru cei care au fond suficient le scadeti cheltuiala (200 lei) din acest fond inregistrat in registrul fondului de reparatii.
Celor carea u mai putin de 200 lei in fond, le scadeti cei 200 lei si va rezulta o diferenta de achiatat pe care o afisati pe lista de plata.
Cei care au zero la fond sau chiar restante la reparatii vor apare pe liusta de plata cu suma intreaga de 200 lei de plata.

Acum referitor la cat se suporta in comun si cat suporta fiecare separat.
Daca nu sunt diferente mari de amplasare a aragazului si/sau a centralei proprii de la un apartament la altul, ceea ce ar insemna cheltuieli diferite de la un apartament la altul, atunci suportati in comun intreaga lucrare pana-i duceti fiecaruia gazul la aragaz si/sau centrala proprie.
Daca sunt diferente mari intre apartamente, considerati partea comuna pana la intrarea in apartamentul fiecaruia si de acolo sa-si plateasca fiecare instalatia inetrioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Calcul consum de gaze florentinazara florentinazara Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari și doresc să știu dacă este legal ca proprietarii de apartamente care nu au contoar de ... (vezi toată discuția)
Instalatie comuna gaze vasile35 vasile35 Buna ziua, Intrebarea ar fi asa: \"Care sunt partile comune (bunurile privind proprietatea comuna) al instalatiei de gaze a unui bloc (in care si ... (vezi toată discuția)