avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile cenzorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile cenzorului

Buna seara,
va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa verifice cenzorul in afara de facturile dupa care se intocmesc listele de plata, mai detaliat daca se poate.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:15, 31 Iulie 2015
Un cenzor intr-o asociatie de proprietari trebuie sa verifice legalitatea desfasurarii activitatilor, printre care si repartizarea facturilor.

Verifica corectitudinea facturilor (de exemplu se poate achizitiona un top de hartie la un pret sensibil mai mare decat cele existente pe piata).
Verifica soldurile facturilor neachitate la marii furnizori facand punctaje cu acestia.

Va recomand sa urmariti forumul specializat al asociatiilor de proprietari: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Dispozitia in vigoare prevede
L nr 230/2007 Art 33
(1)Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a)verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b)verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c)verifica gestiunea financiar-contabila;
d)cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.
(2)Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(3)Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Concret, pentru a nu batea apa-n piua pe campii:
- administratorul intocmeste dosarul lunar;

Cenzorul verifica:
- sa fie facturile platite daca sunt fonduri suficiente;

- ii cere administratorului sa faca o fisa pentru fiecare furnizor si prestator in parte cu facturile primite, plata acestora, restantele ramase de plata pentru viitor;

- verifica registrul de casa sa fie completat la zi, conform chitantelor emise, dispozitiilor de plata pentru plati (insotite de chitante);

- verifica corectitudinea repartizarii cheltuielilor din baza de calcul;

- verifica completarea la zi a registrelor de FR (fond rulment), Fond de reparatii, alte fonduri;

- verifica autenticitatea cheltuielilor administrative puse pe listele de intretinere - sa existe pentru ele bonuri fiscale, chitante;

- verifica extrasul de cont bancar si urmareste daca operatiunile de-acolo au fost prinse in evidenta contabila - plati facturi, incasari cote de intretinere de la proprietari;

- intocmeste balanta Activ - Pasiv si constata daca rezultatul este 0. In caz ca nu se intampla acest lucru, impreuna cu administratorul cerceteaza unde este greseala.

- verifica ca personalul care munceste pentru asociatie sa aiba contracte legale (angajatii - contracte de munca, functiile alese - contract de mandat) si sa se impotriveasca angajarii pe baza de conventii civile in afara activitatilor ocazionale sau angajarea unor contracte de prestari servicii cu PFA-uri. Sa urmareasca depunerea declaratiei 112 la ANAF si plata obligatiilor bugetare catre stat;

- cere administratorului sa intocmeasca situatia trimestriala de incasari si plati, solduri etc (toate informatiile pe care le considerati utile informarii locatarilor) conform Legii 34/2015 de modificare a art.36 din Legea 230/2007.

- e bine sa conlucreze cu administratorul si sa-i ceara sa faca lunar un raport pentru necesarul de cheltuieli administrative pe care sa-l vizeze el, ca cenzor, si prin care administratorul isi planifica urmatoarele cheltuieli administrative curente.

In plus de asta, sa cunoasca in principal legislatia dupa care se conduc asociatiile de proprietari: legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii, sa participe la AG si sedintele de comitet executiv si sa urmareasca legalitatea emiterii deciziilor si hotararilor in conformitate cu legislatia in vigoare. Uneori se intampla ca in AG sa se ia hotarari care incalca legea pe motiv ca ei sunt proprietari si fac ce vor in asociatia lor...

Sa conlucreze indeaproape cu presedintele asociatiei, semnalandu-i abaterile repetate sau grave din activitatea administratorului, astfel incat aceasta sa fie permanent monitorizat si sa simta ca cineva ii sufla-n ceafa si nu face ce vrea acolo unde functioneaza ca angajat, nu ca stapan pe tarla. Se mai intampla.

Sa semnaleze si sa insiste in sedintele de comitet pentru o monitorizare atenta a restantierilor, astfel incat, daca se depaseste o anumita valoare periculoasa pentru fondurile asociatiei, acestia sa fie actionati in judecata si prin aceasta se evita generarea de situatii de genul restante mari de la proprietari, neputinta de a plati facturile, oprirea utilitatilor de catre furnizor.

Sa faca raport lunar in care sa descrie activitatile prestate pe care sa si le asume, raport pe care sa-l ataseze la dosarul lunar redactat de administrator dupa ce a inaintat un exemplar si comitetului executiv.

Mai asteptati si alte pareri de la profesionisti in materie.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi/obligatii/riscuri cenzor asociatie proprietari Cosmin Tudor Cosmin Tudor Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. In blocul in care locuiesc s-a propus schimbarea cenzorui, contabilului si a presedinterlui de asociatie. Fiind ... (vezi toată discuția)
Ce pregatire profesionala trebuie sa aiba presedintele si vicepresedintele asociatiei de propietari? maria_carmen maria_carmen Care este pregatirea profesionala a presedintelui si vicepresedintelui: liceu? facultate tehnica? facultate economica? Ce acte trebuie sa intocmeasca, sa ... (vezi toată discuția)
Asociatie fara cenzor codrin_codrin codrin_codrin Seara buna! Este obligatoriu ca o Asociatie de Proprietari sa aiba cenzor(i)? Cenzorul trebuie sa semneze si el corespondenta dintre Asociatie si ... (vezi toată discuția)