avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lnterzicerea montarii centralei proprii de apartament ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lnterzicerea montarii centralei proprii de apartament de catre asociatie

o asociatie de proprietari cu 40 de apart si cu centrala proprie de bloc doreste sa interzica prin hotarare a adunarii generale la un nr de 10 apart sa isi monteze centrala proprie. Mentionez ca centrala de bloc are o vechime de 12 ani si costurile pentru intretinere sunt din ce in ce mai mari,si un nr de 27 de apart au optat pentru intoducerea coloanei montante pe casa scarii pentru un consum individual al gazului pe aragaz.
Are Asociatia acest drept? si daca da , in ce temei.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 20:49, 5 August 2015
Dispunerea unei astfel de masuri care sa ingradeasca dreptul proprietarilor, ar fi abuziva
Conform dispozitii in vigoare,daca asociatia de proprietari adopta astfel de hotarare,aveti dreptul legal sa contestati hottararea in instanta
In opinia mea, asociatia nu are un astfel de drept, neputand ingradi dreptul proprietarilor de a dispune liber de bunul lor.

Asadar
- fie demarati demersuri pt instalarea centralei
- fie atacati o eventuala hotararea a asociatiei in acest sens
- fie solicitati prin instanta acordul, daca asociatia se opune
@stanciuoana

Situatia este asa: cei 10 vor debransare si, deci, au nevoie de acordul Asociatiei pentru asta; acord care poate fi dat sau nu.

Motivul debransarii: costurile mari de intretinere ale centralei de bloc.
Problema este ca, fiind proprietari, tot va trebui sa platiti intretinerea centralei de bloc (vezi pe forum cazurile cu reparatii / revizii lift).

Solutia eficienta, dupa mine, este sa ii convingeti pe vecini sa schimbati centrala de bloc si va va costa mai putin.
Multumesc pentru raspunsuri. Asa ma gandeam si eu ca nu ar avea dreptul sa-mi ingradeasca dreptul de a lua decizii in cazul proprietatii mele si pentru confortul meu.
Iar pentru Carturarul o intrebare: noi am achitat toate costurile pentru achizitionarea centralei, nu avem datorii in nici o privinta la plata intretinerii si deci renuntam de buna voie la acest bun pe care nu o sa il mai folosim. Dvoastra faceti referire la lift si reparatiile aferente, dar la noi in bloc cei de la et 1 nu platesc nimic la lift pentru ca nu il folosesc.
Cred ca nu ati citit cu atentie postarea mea.

1. Referitor la drepturi va pot bloca foarte usor nedandu-va aprobare pentru debransare.
Doar calea pe care au ales-o nu este buna (probabil nu au citit reglementarile legale).
Verificati aici pe forum si postarile privind debransarile ca sa va lamuriti asupra conditiilor legale pentru debransare.

1. Eu nu m-am referit la cheltuieli din trecut ci la cele din viitor si nu la costurile utilizarii curente ale centralei (combustibil, curent electric, etc.) ci strict la costul reparatiilor si reviziilor centralei de bloc.

3. Referitor la lift cand spuneti ca cei de la et. 1 nu platesc nimic va referiti numai la curentul pentru functionarea liftului sau si la costul reviziilor?

E bine sa va uitati pe forum la topicurile respective fiindca, dpdv legal, situatia centralei de bloc este identica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare de la centrala termica de bloc Elidor Elidor Buna seara, Am urmatoarea situatie: un bloc cu 36 apartamente cu centrala de bloc a primit solicitarea de la trei proprietari de a se debransa si de a-si ... (vezi toată discuția)
Reparatie capitala lift - etaj 1 mmm_ggg mmm_ggg Buna ziua, am o intrebare lagata de urmatoarea situatie: - de comun acord, locatarii de la etajul 1 si Comitetul Executiv au blocat/dezafectat butoanele si ... (vezi toată discuția)