avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin acordul partilor- soti cu resedinta in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin acordul partilor- soti cu resedinta in strainatate

Buna ziua. In cazul in care doi soti indeplinesc conditiile pentru divort prin acord, insa au resedinta in strainatate, ei au posibilitatea de a intocmi un act la consulat prin care sa arate ca sunt de acord cu divortul? Pot imputernici aceeasi persoana, amandoi, pentru depunerea cererii in Romania si de asemenea persoana sa-i reprezinte la termenul de judecata pe ambii? Eu am auzit aceasta varianta, insa nu stiu daca este ceva obisnuit in asemenea cazuri...Nu ar fi mai normal sa imputerniceasca fiecare cate o persoana, cel putin pentru reprezentare in instanta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: vicsn , utilizator 23:39, 20 Iulie 2009
Brom a scris:

Se poate stimata doamna. Nu este interzis acest lucru, deoarece la divortul prin comun acord sotii au acelasi interes. Este o procedura speciala. . Succes!

Unde ati intalnit asa ceva???
Legea spune ca sotii trebuie sa se prezinte personal. Ce ar fi daca un sot il mandateaza pe celalalt sot sa-l reprezinte la divort??? se aplica acelasi principiu enuntat :"oricum legea nu interzice, iar un principiu elementar de drept spune ca ceea ce nu este interzis este permis"???
Daca este evident ca partile nu se pot mandata intre ele, personal nu vad nicio piedica ca ambele parti sa mandateze aceeasi persoana, atata timp cat mandatul nu este contrar, deci nu se incalca principiul acestuia. E adevarat ca nu am intalnit o astfel de situatie, dar o consider posibila.
Cu stima,
Eu nu zic nici ca se poate nici ca nu se poate (desi tind catre acesta din urma varianta), dar ma intreb: oare s-or fi bagat prietenii si rudele pe cartela? Chiar nu se gasesc 2 persoane pentru a mandata fiecare din soti pe cate una prin procura lui?

Stiu, o singura hartie la consulat e mai ieftina decat doua. Dar un "principiu" (al meu si nescris pe niciunde) zice ca ceea ce e ieftin s-ar putea sa te coste in final mult mai scump. Mai bine scriu de la inceput 2 hartii, decat sa fie una si sa-mi trebuiasca apoi alte doua.

Daca ne uitam bine, nu prea se poate aplica (chior) principul: ceea ce nu e interzis e permis. Pentru ca la depunerea cererii de divort prin acord presedintele "verifica existenta consimtamantului sotilor" (asta poate rezulta din procura data aceleiasi persoane) iar la termenul de judecata "verifica daca partile straruie in desfacerea casatoriei" (art 613 ind 1 C. p. c. ) Si cum ar putea sa verifice daca una din parti mai staruie, de vreme ce pentru revocarea procurii ( o singura hartie) o parte ar avea nevoie de consimtamantul celeilalte parti!? Eu zic ca ma opreste sa scriu aceeasi procura pentru aceeasi persoana (in acesta materie), exact aceeasi ratiune pentru care legea opreste testamentul conjunctiv (ultima fraza fiind scrisa pentru cunoscatori).
Poate ca n-o fi prea corect ce scriu eu aici, dar ce va faceti daca un jude gandeste la fel de "gresit" ca mine? Nu e asa ca va mai costa inca timp si bani pentru alte de 2 procuri, pe care le puteati face 2 din capul locului?
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
romascanu, moderator
Da, intitial am tins sa fiu sceptica in privinta acestei posibilitati, insa se pare ca este foarte comuna practica prin care cei doi soti cu resedinta in strainatate merg la consulat, redacteaza cererea si imputernicesc, amandoi, pe aceeasi persoana, pentru a-i reprezenta in instanta. Nimeni nu cred ca se gandeste la consecintele jurdice care decurg din semnarea unui acest act, respectiv, imposibilitatea de a revoca procura fara acordul celuilalt semntar. Desi i-am sfatuit sa-si numeasca fiecare cate un mandatar, au ales solutia "incetatenita" deja si vor imputernici aceeasi persoana, primand costurile mai mici si economia la hartie :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara prezenta la judecatorie petra.jo petra.jo Pot divorta fara sa ma prezint la judecatorie? Nu avem copii. (vezi toată discuția)
Mandatar pt divort si intampinare hella hella Buna ziua! Am 2 intrebari la care sper sa pot primi raspuns. Sunt casatorita din 2006 si avem un copil de un an. Am depus actiune de divort din culpa comuna. ... (vezi toată discuția)
Divort zivem zivem Buna ziua, as dori sa ajut o cunostinta care momentan locuieste si munceste in afara tarii. Aceasta doreste sa stie ce trebuie facut si cand, pentru a da ... (vezi toată discuția)