Buna ziua.
Va rog sa imi spuneti daca este normal calculata o pensie alimentara in suma de peste 40% din venitul net lunar. Din cate stiu eu, aceasta poate fi maximum 25% (mentionez ca este vorba de 1 copil). Ce se poate face pt diminuarea acesteia? Se iau in calcul si alte sarcini cu care este grevat salariul net, adica rate la casa, de exemplu?
Multumesc
Dacă spuneţi că s-a stabilit pentru un singur copil în întreţinere o pensie care se ridică la 40% din venitul net lunar, înseamnă că s-a comis o greşeală de către instanţă. Dacă sunteţi în termenul de exercitare a recursului ar fi cazul să promovaţi recurs. Este scutit de taxa judiciară de timbru.
În stabilirea obligaţiei de întreţinere nu se iau în calcul alte reţineri ce se fac din salariul unei persoane. Singurul element care grevează venitul din muncă şi care poate fi luat în calcul este existenţa altor obligaţii de întreţinere (către alţi copii ori alte rude faţă de care există obligaţia de întreţinere).
Existenţa unor reţineri poate fi luată în considerare numai în ce priveşte executarea silită asupra venitului din muncă (prin poprire nu se poate reţine mai mult de 1/2 din venitul lunar), dar nu în ce priveşte stabilirea cuantumului obligaţiei de întreţinere.
Este un procent aberant;pentru un copil-25%;pentru doi copii-30%...din venitul net;acestea sunt procentele legale pe care le-am suportat;va sfatuiesc sa faceti ce vi se recomanda in mesajul anterior.
Dar daca venitul lunar este idemnizatia de crestere a copilului (conform legii 19/2000), cum se calculeaza pensia alimentara din acest venit?
Întrucât indemnizaţia pentru creşterea copilului vine să înlocuiască venitul din muncă (nota bene nu este un drept al copilului în vârstă de până la doi ani, ci un drept al părintelui asigurat), pensia de întreţinere se va calcula raportat la cuantumul indemnizaţiei, prin aplicarea limitelor stabilite de Codul Familiei.
Banuiesc ca aceasta idemnizatie este data parintelui asigurat pentru inlocuirea venitului din munca, dar cu conditia ca acesta sa foloseasca acesti bani pentru cresterea si educarea minorului in varsta de pana la 2 ani. Dar daca acest parinte paraseste copilul cand acesta are varsta de 4 luni, dar in acelasi timp continua sa incaseze aceasta idemnizatie si continua sa stea intr-un concediu prelungit de 2 ani? Cat din aceasta idemnizatie poate fi revendicata de celalalt parinte, in grija caruia a ramas copilul?
PS Aceasta situatie este una reala, care cred ca nu este prevazuta de legea 19/2000.
Pensie alimentara
Crisssyb
Buna ziua,
As dori si eu sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara la un salariat care lucreaza in armata. Din ce stiu eu e 30% din salariu dar cei din ... (vezi toată discuția)
Este corect?
mioara-milena
daca fiica mea in varsta de 24 ani stundenta la zi m-a dat in judecata pentru pensia alimentara pana la terminarea studiilor si a obtinut 25% din venitul meu ... (vezi toată discuția)