detaliez urmatoarea situatie:
Actuala sotie, inainte sa ne cunoastem si de a ne casatorii, a contractat un imprumut bancar cu ipoteca pentru achizitia unui apartament. Pe langa cel ipotecar a mai facut inca vreo 2 imprumuturi pentru a renova locuinta. Suma total datorata undeva la 150.000 Euro. Dupa ce a contractat imprumuturile si a cumparat apartamentul, ne-am cunoscut si ne-am casatorit.
Partea urata este ca intre timp a venit criza, rata de 1000 euro lunar devenind de nesuportat pentru ea.
In urma cu 4 luni apartamentul s-a licitat, s-au acoperit undeva la 40.000 euro din datorie, restul ramanand sa se opreasca lunar prin poprire pe salariul ei.
Mai are procese si pentru restul de credite la care nu mai plateste si pentru restanta la intretinere la apartamentul licitat.
Eu in cursul casniciei am devenit administrator unic la o firma care are profit destul de bun si cifra de afacere destul de mare. In momentul in care ne-am casatorit eram doar angajat.
In momentul de fata are proprire 33% din salariul ei si din cate am inteles de la ea sunt sanse sa ii puna si mai mult proprire (cat este maxim care se poate pune) dupa ce va pierde si procesul pentru restanta si pentru celelalte credite.
Rugamintea mea, va rog sa ma ajutati. Cu ce ma poate afecta pe mine, veniturile mele, situatia ei financiara.
Imi poate pune banca poprire pe veniturile mele, pentru a acoperii din datoriile ei ( va rog sa tineti cont de poveste si de perioada in care au fost contractate imprumuturile), pe conturile firmei la care sunt unic asociat, etc.
Un divort rezolva situatia daca mi se poate pune poprire pe venituri, conturile firmei, etc.?
Potrivit informatiilor detaliate de dvs toate cele 3 contracte de credit au fost incheiate inainte de casatorie ceea ce implica caracterul de datorii proprii al obligatiilor scadente nascute din ele. In acest sens calitatea de debitor si obligatia de a plati sumele scadente vor apartine numai sotiei dvs.
In calitate de sot ati putea fi urmarit pt veniturile proprii numai daca la respectivele contracte de credit s-a incheiat vreun act aditional prin care v-ati angajat sa garantati plata creditelor alaturi de sotie.
In ceea ce priveste cota de poprire a salariului sotiei aceasta poate ajunge maxim la 1/2 din salariul net.
Ptr.imprumuturile contractate anterior casatoriei raspunde doar sotia in nume propriu.
In ce privesc imprumuturile facute in timpul casatoriei, conform art.351 b)Noul Cod Civil"Sotii raspund cu bunurile comune pentru obligatiile care le-au contractat impreuna." Deasemenea,potrivit art.354 Noul Cod Civil"Veniturile din munca ale unui sot,precum si cele asimilate acestora nu pot fi urmarite pentru datoriile comune asumate de celalalt sot,cu exceptia celor prevazute la art.351 lit.c)NCC.Art.351 lit.c)NCC"Sotii raspund cu bunurile comune pentru obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei."In cazul dvs.opinia mea este ca,daca in timpul casatoriei a contractat imprumuturi dar,pe care le-a semnat doar ea, raspunde conform celor de mai sus, nu va afecteaza pe dvs.
Multumesc pentru raspunsuri.
Toate imprumuturile au fost facute inainte de casatorie, mai mult inainte de a ne cunoaste.
In timpul casatoriei insa am devenit unic asociat la o companie care are profit.
Nu am alta calitate decat ce de administrator unic, angajat nu sunt nicaieri. Venituri am doar din dividente...
Pot aceste venituri din dividente si conturile companiei sa fie supuse popririi din cauza imprumuturilor luate de sotie, repet, inainte ca noi sa ne casatorim.
Eu nu am nici o legatura cu aceste imprumuturi, semnatura, acorduri, etc. repete nu ne cunoasteam cand le-a facut.
Astept raspunsuri, multumesc anticipat!
Va rog mult, ma puteti ajuta cu un raspuns, am inteles ca se doreste schimbarea legii, astfel incat si cei aflati in situatia mea, chiar daca nu au participat la credit, sa li se puna poprire.
Aveti informatii?
Multumesc anticipat!