am o nelamurire pe tema dreptului de proprietate al sotilor asupra apartamentului.
voi da exemplu: unul din soti, A, face credit pe numele lui inainte de casatorie (parintii sai fiind coplatitori). platesc ratele impreuna.
la cateva luni de la contractarea creditului, se casatoresc, celalalt sot, B, este trecut coproprietar pe actul de proprietate al apartamentului.
ce se intampla peste cativa ani in cazul unui divort. ce drepturi are B ? exista egalitate intre ei ?
Avand calitatea de coproprietar legea prezuma ca are o cota de contributie de 1/2 la dobandirea bunului.
Sigur este doar o prezumtie legala care poate fi rasturnata in masura in care celalalt sot poate face dovada ca nu a contribuit la dobandirea bunului.
Atunci cand vorbim de dovada avem de fapt in vedere un ansamblu probatoriu care poate consta in inscrisuri din care sa rezulte veniturile fiecarui sot, inscrisuri din care sa rezulte utilizarea banilor unuia din soti -evident in alt scop decat acela de a plati ratele-, dovezi ca a cumparat alte bunuri, ca avea alte obligatii -pensii, alte rate- samd
Sigur pot fi propusi si martori care sa confirme aceste sustineri, interogatorii ...
Relevante insa de regula sunt inscrisurile.
daca in actele bancii, pe "chitantele" luate de la banca in urma achitarii fiecarei rate, nu apare decat numele unuia din soti, se poate considera ca celalalt nu a participat la cumpararea bunului ?
sau in momentul in care si cel de al doilea sot apare ca si coproprietar, automat va fi trecut si in actele bancii ca si coplatitor ?