avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in urma divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in urma divortului

Buna ziua,
Dupa 20 de ani de casnicie in luna septembrie se va pronunta divortul. Amandoi suntem decisi in privinta asta. Nu avem copii minori . Intentionez sa inaintez partajul. Intrebarea mea este ce drepturi ne revin fiecaruia avand in vedere urmatoarele aspecte.
- detin act de donatie pe numele meu din partea parintilor asupra terenului si casei in care locuiesc
- pentru amenajarea casei, in timpul casniciei (in urma cu 3 ani) am facut un imprumut de 50000 ron pe numele meu, rate pentru care voi plati inca 4 ani de aici incolo
- sotia a parasit domiciliul traind in concubinaj cu un alt barbat o perioada de cateva luni (moment in care am inaintat divortul), reintorcandu-se acum o luna spunand ca nu mai are unde locui si ca are dreptul legal sa locuiasca in casa.
- in momentul de fata locuim in aceeasi casa eu fiind cel care suporta toate platile: ratele, impozitele, facturile de la utilitati, intretinerea casei si a curtii - ea necontribuind sustinand ca are salariu mic si ca oricum ratele sunt pe numele meu si nu o intereseaza.
Revin cu intrebarea: ce drepturi ne revin avand in vedere cele relatate mai sus.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:41, 7 August 2015
Casa si terenul detinute prin act de donatie reprezinta bun propriu al dvs care nu se include in masa partajabila, daca donatia este facuta doar pe numele dvs.

Din cele expuse de dvs doar creditul reprezinta o datorie comuna care ar trebui impartit, dar inteleg ca nu va doriti asta.

In masa partajabila intra toate bunurile mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei, precum si datoriile contractate pentru nevoile mariajului.
Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului.
Desigur, va inchipuiti ca imi este foarte greu sa sustin ratele avand in vedere ca acestea constituie 65% din salariul pe care il am. Apoi toate utilitatile si traiul zilnic plus intretinerea unui copil (are 18 ani dar este inca elev). Mentionez ca sotia nu doreste sa contribuie cu nimic sustinand ca datoriile facute in timpul casniciei nu o privesc si ca daca poate sa ajute copilul bine, daca nu... nu. Pretinde ca are dreptul la minim o camera si ca toata casa si bunurile noastre se vor imparti in 4: intre noi doi si cei doi copii (18 ani si 19 ani)
Da, actul de donatie este facut de parintii mei pe numele meu dar mentionez ca eram casatorit deja cand s-au intocmit actele. In timpul constructiei casei am locuit la parintii mei, apoi ne-am mutat in casa actuala si aproximativ dupa 10 ani parintii mi-au facut actul de donatie.

Soția greșește, chiar dacă era bun comun, ați fi împărțit la doi, copiii nu au dreptul pe că nu au contribuit. Bunul fiind propriu, nu se împarte, ar avea un drept de creanță dacă ar fi contribuit la îmbunătățirea lui. Dacă solicita, împărțiți și creditul.
Puteți solicita evacuarea ei.
Va salut!
Multumesc pentru indrumari. Intr-un fel, m-ati mai linistit, pentru ca situatia mea nu e deloc vesela.
Dupa concubinajul cu un alt barbat, ea ajunsese sa nu aiba unde sa doarma... Nu m-a rabdat sufletul sa o las sa doarma in gara (mai ales ca ameninta ca se sinucide si mai avusese inca doua tentative cu ceva timp in urma...) am primit-o in casa, intr-o camera pana isi va reveni financiar. Acum are serviciu si ma ameninta ca strange dovezi pentru divort. Si imi spune ca daca vreau sa plece din casa, sa ii cumpar o garsoniera, sa o despagubesc, altfel o camera din casa este a ei si nu pleaca nicicum. Va inchipuiti ca nu putem locui sub acelasi acoperis … ma provoaca deseori la certuri. Am rabdare, dar uneori parca nu mai pot…

Doamna nu are drept la ce ati primit prin donatie chiar daca a fost primita in timpul casatoriei.
Avand in vedere comportamentul ar fi trebuit sa o lasati sa doarma in gara si poate aveati norocul sa plece cu vreun tren.
Intrucat casa va apartine ca bun propriu puteti schimba yala si apoi cind vine sa o trimiteti la concubin pina isi revine financiar si termina de strins dovezile ptr divort.
Amenintarile cu suicidul sunt de fatada deoarece a simtit ca nu sunteti hotarat sa rupeti pisica in 2.
Pe cine nu lasi ...!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statutul viitoarei sotii, in casa in care sta si fosta sotie ursu67 ursu67 Buna ziua , sunt in divort , am o casa in rate cu sotia si partajul l-am facut deja la notar , sotia semnand la notar o conventie prin care imi cedeaza ... (vezi toată discuția)
Divort avatar1979 avatar1979 sotia a intentat actiune de divort, motivul multe discutii contradictorii, dar realitatea esta ca in viata ei a intrat un alt barbat desi ea nu recunoaste, eu ... (vezi toată discuția)
Divort de un sot alcoolic maryglobal maryglobal Buna ziua.Sunt casatorita de 17 ani si am 2 copii minori.Sotul meu consuma alcool in fiecare zi si din aceasta cauza fata cea mare(17 ani)sta la mama mea si ... (vezi toată discuția)