Buna ziua.
Doresc sa stiu care este suma minima pe care trebuie sa o declare ca pret de vanzare-cumparare a unui imobil.
Mai precis, parintii mei, vor sa treaca un apartament pe numele meu si al sotiei mele. Tranzactia nu presupune si o suma de bani. Pur si simplu, nu vrem decat sa schimbam proprietarul de pe titlul de proprietate.
Se pate face acest lucru? Care sunt costurile totale ( taxe, comisioane,etc.)
Multumesc.
Nu puteti declara sub valaorea apartamentului care este trecuta in grila notariala.Costurile le aflati de la notarul public la care veti face actul de vanzare-cumparare.
Costurile sunt mai reduse daca se face donatie. Sau se poate lasa mostenire cind o veni vremea.
Acum depinde si care este scopul trecerii apartamentului pe numele dvoastra, evitarea unor creditori, mostenitori, etc.
Daca apartamentul apartine parintilor si faceti v/c pe numele ambilor soti in cazul unui divort locuinta va face obiectul partajului.
In cazul donarii transferul proprietatii poate fi facut in nume propriu copilului si nu va face obiectul unui eventual partaj.
In cazul vanzarii parintii vor trebui sa plateasca impozit pe vanzare care este un procent din pretul de vanzare functie de vechimea locuintei, trebuie facut certificat energetic daca nu exista iar dvs. veti plati onorariul notarului si restul de acte la OCPI pentru intabulare, etc.