avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina si contract de drepturi de autor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina si contract de drepturi de autor

Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie: Am un contract de cesiune de drepturi de autor care se incheie pe 1.10.2017. Sunt insarcinata in luna a 6 si in curand ar trebui sa intru in prenatal, insa de la firma mi-a trasmis ca odata cu intrarea in concediu se va rezilia si contractul. Mentionez ca mi s-au platit asigurarile la stat si am platit si partea necesara pentru a primi banii pe concediu de la casa de asigurari. Intrebarea mea este daca au voie sa imi incheie contactul atunci cand intru in prenatal si in cazul in care se poate cu ce ma afecteaza si ce imi ramane de facut pentru a beneficia de toate drepturile pe care le are o viitoare mamica?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:51, 5 August 2015
Contractul de cesiune drepturi de autor nu are mentionat in cuprinsul sau si mentiuni referitoare la reziliere? Daca da, vedeti ce scrie acolo.

Care ar fi data cand preconizati ca veti intra in prenatal?
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Veti beneficia si de concediu de maternitate (de la CJAS) si de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC, intra si lunile in care ati fost in eventuale concedii medicale si in concediu de maternitate.

3. - In legatura cu incetarea contractului pe DA depinde ce este prevazut acolo in legatura cu incetarea luni.
- Eu zic sa nu va faceti probleme deoarece pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC tot trebuie sa suspendati sau sa incetati activitatea de la acel loc de munca.
25 septembrie
Banuiesc ca data nasterii copilului ar fi in noiembrie 2015, situatie in care perioada eligibila pentru CCC este decembrie 2014 - noiembrie 2015.

In aceasta perioada, trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010 sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In perioada, septembrie 2015 si pana la data nasterii copilului, dvs veti fi in concediu de maternitate , situatie, asa cum vi s-a spus anterior, intra in calculul celor 12 luni, ceea ce implica faptul ca veti putea beneficia de indemnziatia pentru CCC.
Va multumesc pentru raspunsuri..mai am doua intrebari.

1. In cazul in care firma imi incheie contractul, dat fiind faptul ca imi platea lunar contributii catre sanatate pensii si impozit, eu nu raman fara calitatea de asigurat? Adica ce concediu prenatal merg sa cer daca eu nu mai am venituri, nu mai prestez servicii. Medicul de familie imi mai scrie concediul?

2. La clauzele de reziliere se mentioneaza incetarea contractului in termen de...insa nu sunt mentionate situatiile speciale. Este mentionat doar "Clauzele prezentului contract se completeaza cu dispozitiile legale de vigoare cuprinse in legea nr 8/1996".

Fetele de resurse spun ca imi pot pastra contractul daca eu imi exercit in continuare atributiile, dar ca pot intra si in prenatal? E posibil sa am venituri din ambele parti?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Drepturi concediu prenatal MihaiMa MihaiMa Buna seara, Sunt angajata cu contract pe perioada determinata care expira la data de 11 ianuarie 2012 si sunt insarcinata in 7 luni. Conform legii, as putea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Posibilitati de a intra in prenatal? va rog ajutati-ne cu un raspuns concret afmatei1981 afmatei1981 Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la ... (vezi toată discuția)