avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina si contract de drepturi de autor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina si contract de drepturi de autor

Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie: Am un contract de cesiune de drepturi de autor care se incheie pe 1.10.2017. Sunt insarcinata in luna a 6 si in curand ar trebui sa intru in prenatal, insa de la firma mi-a trasmis ca odata cu intrarea in concediu se va rezilia si contractul. Mentionez ca mi s-au platit asigurarile la stat si am platit si partea necesara pentru a primi banii pe concediu de la casa de asigurari. Intrebarea mea este daca au voie sa imi incheie contactul atunci cand intru in prenatal si in cazul in care se poate cu ce ma afecteaza si ce imi ramane de facut pentru a beneficia de toate drepturile pe care le are o viitoare mamica?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:51, 5 August 2015
mariar23 a scris:

....

2. La clauzele de reziliere se mentioneaza incetarea contractului in termen de...insa nu sunt mentionate situatiile speciale. Este mentionat doar "Clauzele prezentului contract se completeaza cu dispozitiile legale de vigoare cuprinse in legea nr 8/1996".

Fetele de resurse spun ca imi pot pastra contractul daca eu imi exercit in continuare atributiile, dar ca pot intra si in prenatal? E posibil sa am venituri din ambele parti?

Multumesc!


Legea nr.8/1996
Art. 41
(1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie să prevadă drepturile patrimoniale transmise şi să menţioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalităţile de utilizare, durata şi întinderea cesiunii, precum şi remuneraţia titularului dreptului de autor. Absenţa oricăreia dintre aceste prevederi dă dreptul părţii interesate de a cere rezilierea contractului.
.....

art.153
Dispoziţiile prezentei legi se completează cu dispoziţiile dreptului comun.


Intr-adevar, pe durata concediului de maternitate puteti avea si alte venituri in afara de indemnizatia de maternitate.
Nu exista niciun text de lege care sa interzica asa ceva.
1. Chiar daca va inceteaza contractul veti fi asigurata la sanatate deoarece gravidele sunt asigurate fara plata contributiei.

2. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi concediu prenatal MihaiMa MihaiMa Buna seara, Sunt angajata cu contract pe perioada determinata care expira la data de 11 ianuarie 2012 si sunt insarcinata in 7 luni. Conform legii, as putea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Posibilitati de a intra in prenatal? va rog ajutati-ne cu un raspuns concret afmatei1981 afmatei1981 Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la ... (vezi toată discuția)