avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata insarcinata - societate absorbita prin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata insarcinata - societate absorbita prin fuziune

Buna ziua,
Lucrez la o societate comerciala care a fost preluata de catre o alta societate prin fuziune prin absorbtie. La sfarsitul anului curent, sicietatea absorbita va fi dizolvata.
In conditiile in care pana la acea data voi intra in concediu de maternitate (data estimata a nasterii este la inceputul anului viitor) la 31 decembrie societatea absorbanta are obligatia de a ma pastra sau imi poate fi desfacut contractul individual de munca?
Am citit ca salariata insarcinata poate fi concediata in caz de reorganizare, faliment sau dizolvare. Totusi sicietatea la care lucrez in prezent va fi dizolvata, dar fara a fi lichidata.
Astept raspuns.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 5 August 2015
Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Din momentul preluarii de catre noua societate, dvs ati devenit salariata acesteia si nu mai aveti de-a face cu societatea absorbita.

Art.173 C.mun.
....
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.
Multumesc mult pentru raspuns!
As mai dori o clarificare: cand pot considera ca am fost preluata de catre noua societate? Contractul meu individual de munca este inca pe vechea societate, iar pana in prezent nu am semnat niciun act aditional sau contract nou cu noua societate.
De la data absortiei / transferului.

Nu se incheie niciun act aditional la c.i.m.

Legea nr.67/2006
Art. 12
(1) Cedentul si cesionarul vor informa in scris reprezentantii salariatilor proprii sau, in cazul in care acestia nu sunt constituiti ori desemnati, pe salariatii proprii, cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, cu privire la:

a) data transferului sau data propusa pentru transfer;
b) motivele transferului;
c) consecintele juridice, economice si sociale ale transferului pentru salariati;
d) masurile preconizate cu privire la salariati;
e) conditiile de munca si de incadrare in munca.
(2) Obligatia de informare prevazuta la alin. (1) se va aplica indiferent daca deciziile rezultate din transfer sunt luate de cesionar sau de o intreprindere care exercita controlul asupra acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă cu personalul didactic auxiliar în urma fuziunii prin absorție a două școli? Manea Gabriel Manea Gabriel Ce se întâmplă cu personalul didactic auxiliar în urma fuziunii prin absorție a două școli? Pentru profesori e clar se face concurs de dosare dar legea ... (vezi toată discuția)
Peronal angajat corina_litoiu corina_litoiu cum se efectueaza transferul de personal angajat de la o firma care a fost luata in administrare de alta firma si in ce conditii se mentine calitatea de ... (vezi toată discuția)
Preluat de alta firma in timpul concediului medical gluten gluten Societatea unde lucrez,o preea o alta firma .Eu sunt in concediu medical (am suferit un AVC ) .Am inteles ca tot personalul o sa treaca pe somaj...Eu am toata ... (vezi toată discuția)