avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu drept de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu drept de uzufruct viager

Buna ziua,
am un contract de donatie din partea tatalui meu pentru casa si terenul aferent, cu drept de uzufruct viager pentru dansul.
1. Prin actul de donatie, imi sunt donate si bunurile aflate in casa? Mobila, electrocasnice?
2. Dupa decesul tatalui, cui apartin bunurile din casa donata mie?
3. Sotia sa(mama mea), dupa decesul tatalui meu, are drept asupra bunurilor din casa donata mie de tatal meu?
4. Sotia sa(mama mea) are drept de uzufruct in continuare dupa decesul tatalui(ex. pana la finele anului)?
5. Pot sa fac evacuarea mamei mele din acea casa? Tata a decedat in 10 iunie 2015.
6. Dupa decesul tatalui eu, care beneficiez de donatie, beneficiez de bunurile din casa si de fructele rezultate din culturile existente pe terenul pe care mi l-a donat?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: lexsed , utilizator 20:55, 7 August 2015
Daca donatia e pe casa si terenul aferent, cum sa beneficiati si de altele? Beneficiati de ce scrie in act, atat.
Pentru restul raspunsurilor, trebuie vazuta vointa mamei ca mostenitor rezervatar si sot supravietuitor cu anumite drepturi, precum si actul de donatie.
Cred ca tatal v-a donat partea lui, mama are jumatatea ei, ca sotie supravietuitoare...nu aveti toata casa, doar jumatate...trebuie sa deschideti succesiune la notar si sa va lamuriti.Daca nu aveti si un testament prin care tatal sa va lase si orice alte bunuri ce se vor gasi la data decesului sau....mobila.etc...atunci acestea le ve-ti mostenii impreuna cu mama si cu ceilalti frati, daca mai aveti .Mama dv. ca sotie supravietuitoare...poate face ce doreste cu partea ei din casa...o poate vinde...dona...oricui doreste...dar asta dupa ce se dezbate succesiunea la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau act vanzare cumparare nitucornel nitucornel Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)