avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazuri de lmpiedicare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazuri de lmpiedicare

Dacă am săvârșit o fapta penala dar politistul începe urmărirea penala impotriva faptei, în condițiile în care eu am săvârșit fapta în legitima apărare, de ce s-a inceput urmarirea penala impotriva faptei, deoarece art.16 din CPP zice ca legitima apărare este cauza justificativa și împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale, va rog să-mi spuneți dacă politistul a procedat corect.
Daca a fost sau nu fost legitima aparare,in cazul in care s-a inceput urmarirea penala, va stabili instanta de judecata si nu dvs.
Conf. NCPP, când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă, pentru a avea cadrul legal sa cerceteze fapta pentru care a fost sesizat.
Din momentul in care s-a inceput urmarirea penala „in rem” organul de urmarire poate desfasura activitati specifice fazei de urmarire penala, sa audieze martori, persoana vatamata etc.
Ulterior, când constată că au fost strânse probele necesare, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluţionează cauza prin ordonanţă, dispunând clasarea, daca există asa cum spuneti dvs unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru inceperea urmaririi penale in rem gaby83 gaby83 Cine emite ordonanta de urmarire penala in rem si care sint conditiile? Trebuie comunicata si invinuitului? (vezi toată discuția)
Intelegerea sensului unor termeni luci_an luci_an Ce inteles are termenul \\\\\\"fapta\\\\\\" ? Art. 305 - Începerea urmăririi penale (1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului accidentului- cercetare penala/ procedura alexa_25 alexa_25 As dori sa stiu,in cazul intocmirii dosarului penal, care este termenul in care politia rutiera va transmite dosarul catre organele judiciare? Va multumesc. (vezi toată discuția)