avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de locatari

Buna ziua!
Ce acte sunt necesare pentru a infiinta o asociatie de locatari si care sunt pasii care trebuie urmati?
Multumesc!
Putem sa raspundem la ultima intrebare daca ne spuneti in ce fel ocupati acel bloc. Sunteti proprietari ai apartamentelor sau chiriasi ai statului?
Clarificati acest aspect, va rog!
Majoritatea suntem proprietari, insa la parterul blocului este o Cooperatie si sediul unei Poste. Posta plateste chirie Cooperatiei.

Daca ati putea sa-mi spuneti excat pasii ce trebuie urmati pentru a infiinta asociatia de locatari v-as fi recunoscatoare....
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2015
Adriantot, moderator
Puteti infiinta asociatie de proprietari conform legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Cititi pe acest forum si gasiti tot ce trebuie sa faceti.
Primul pas: discutati cu vecinii si constituiti un comitet de initiativa care sa studieze legislatia, sa ia legatura cu judecatorul de legat, sa pregateasca documentatia (copii ale actelor de proprietate, intocmire statut, acord, tabele cu semanturi...)...
@Adriantot,

Din ce am citit eu pe internet, am dedus ca din anul 2007, asociatiile de locatari s-au transformat in asociatii de proprietari, e corect?

@ynocentta,
Legea 114/1966 este Legea locuintei. H.G 400/2003- a fost abrogata.
Legea 230/2007 -Legea asociatiilor de proprietari, iar prin HG 1588/2007 s-au aprobat normle metodologice ale legii 230/2007.
H.G 26/2000- este privitoare la asociatii si fundatii, in general.
Eu deduc, ca nu avem nicio lege pentru infiintarea unei asociatii de locatari, legile in vigoare se refera doar la asociatii de proprietari. E corect sau gresesc?
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2015
Adriantot, moderator
In legea 230/2007 se precizeaza ca asociatiile de locatari trebuie sa se transforme in asociatii de proprietari. Dar asta nu va intereseaza acum pe dumneavoastra pentru ca nu aveti nici un fel de asociatie.

In urma solicitarii pe care v-am facut-o cu privire la statutul apartamentelor din blocul dumneavoastra, ati spus ca sunteti majoritatea proprietari asa ca sunteti obligati sa va infiintati asociatie de proprietari.
Legea 230/2007 este actuala si in baza acesteia va puteti infiinta asociatia de proprietari.
Uitati de celelalte legi pe care le gasiti pe net sau oriunde. Legea actuala este 230/2007 cu normele din HG 1588/2007.
Cititi-le si intrebati ce nu intelegeti din acestea si nu din altele.

Alte discuții în legătură

Despre legislatie asoc.locatari/proprietari teisoara teisoara buna ziua, va rog frumos,care sunt legile ,regulamentele,oridnele dupa care se infiinteaza si functioneaza o asociatie de locatari versus o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Infintare asociatie de locatari Ovidiu Cristea Ovidiu Cristea imi puteti spune si mie va rog cam care sunt demersurile pentru infintarea unei asociatii de locatari? va multumesc. (vezi toată discuția)
Hg 400/2003 sau norme metodologice de aplicare a l 230? gaskoe gaskoe Bun gasit. Am avut o disputa cu presedintele AP, caruia i-am cerut explicatii pentru penalizari. Conform L 230, termenul de plata a cotelor de intretinere ... (vezi toată discuția)