avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune in instanta

Buna ziua

apelez la comunitatea avocatnet, fiindca nu sunt lamurit, desi am discutat atat la notar cat si cu un avocat, care sunt modalitatile de dezbatere a succesiunii.

tatal meu a decedat acum 2 ani, iunie 2013.

in situatia data singura solutie este sa apelam in instanta.
participantii la mostenire sunt: mama mea - sotia supravietuitoare, cei doi frati ai mei si cu mine.

masa succesorala: imobilul parintilor, deci cota de 1/2 din partea tatalui, dar si donatia de care cei doi frati au beneficiat. parintii le au donat o suma de banii prin care fratii mei, casatoriti la acea data, impreuna cu sotiile lor, au achizitionat o casa inainte de 2000. (imobilul respectiv a fost renovat aproape in intregime prin investii facute de ei)

imobilul parintilor, a fost deasemeni renovat, in decursul timpului, astfel de la o casa cu parter prin investitiile facute de mine s a facut parter + etaj. aproape 90 % din investitii pentru edificarea etajului sunt facute de mine.

aceste detalii sunt cunoscute atat de mama cat si de cei doi frati ai mei.
de ce nu s a reusit dezbaterea la notar, fiindca cei doi frati au dorit o evaluare justa a imobilului parintilor, au considerat ca asta se va intampla numai daca apelam in instanta.

saptamana viitoare voi formula actiunea de deschidere a succesiunii in instanta. din ce cunosc costurile actiunii in instanta ar fi urmatoarele:

taxa judiciara de timbru va fi stabilita in felul urmator:
-3% din valoarea masei partajabile pentru partaj
-3% din valoare bunurilor a caror raportare se solicita (in cazul donatiei catre frati).

Onorariul de expert este de asemenea stabilit de catre instanta de judecata, acesta putand varia intre 800 si 3000 lei sau mai mult, in functie de amploarea expertizei ce trebuie efectuata.

se poate solicita instantei de judecata reducerea taxei de timbru si plata in mai multe transe???stiu ca in cazul actiunilor de executare silita, la plata taxei de timbru instanta poate stabili reducerea acesteia si plata in mai multe transe pana la un anumit termen stabilit de instanta.

actele necesare ar fi :

- certificatul de deces;
- actele de stare civilă ale părţilor pentru a dovedi gradul de rudenie cu defunctul sau copia testamentului pentru legatar;
- orice acte care dovedesc exercitarea dreptului de opţiune succesorală (de ex., declaraţie notarială de acceptare/renunţare la moștenire, acte care dovedesc acceptarea tacită a succesiunii, dacă nu au fost date astfel de declarații etc.);
- titlurile de proprietate pentru bunurile care fac parte din masa succesorală (de pildă, contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, titlu de proprietate emis în baza Legii nr. 18/1991 etc.);

se poate formula de la inceput si cererea pentru : reducţiunea liberalităţilor excesive dacă defunctul a făcut acte cu titlu gratuit care au încălcat rezerva moștenitorului rezervatar; raportul donaţiilor, dacă defunctul a făcut donații fără scutire de raport?

si totodata se poate formula si cererea pentru reducerea taxei de timbru si plata in mai multe transe?


va multumesc, apelez la exeperienta dumneavoastra.

numai bine!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
ContSters257326, utilizator
spasat a scris:

de ce nu s a reusit dezbaterea la notar, fiindca cei doi frati au dorit o evaluare justa a imobilului parintilor, au considerat ca asta se va intampla numai daca apelam in instanta.



Daca ar fi doar o problema de evaluare (de neincredere in evaluarea facuta de oricare dintre dvs.), atunci ce anume va impiedica sa trageti la sorti (asa cum face si instanta) un expert de pe lista expertilor judiciari?

Si apoi, avand in vedere ca donatia catre frati dvs. a fost in bani, nu prea pricep ce problema aveti cu ...varul de pe peretii casei lor :) (imbunatatiri adica, dar imi veni asa ca tot sunt eu in plina varuiala)
NCC - art 1091 alin. 2 teza finala - "Sumele de bani sunt supuse indexării in raport cu indicele inflatiei corespunzător perioadei cuprinse intre data intrării lor in patrimoniu donatarului si data deschiderii mostenirii" (= data morţii).
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
romascanu, moderator
O sa fie mai scump la instanta.3% din valoare, expertiza, avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschiderea succesiunii prin tribunal ioana.alexandra ioana.alexandra Daca nu am deschis succesiunea (au trecut 2,3 ani de la moartea parintiilor)exista posibilitatea ca mostenirea sa revina celui care sta mai aproape?? (vezi toată discuția)
Va rog sa i-mi raspundeti redialboss redialboss buna ziua in urma cu 7 ani a decedat mama iar in urma cu 2 tatal , apartamentul este pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Oana_G Oana_G Mai exista vreo cale de realizare a taxei de succesiune in afara de cea prin intermediul notariatului, si cam cat ar fi aceasta taxa? (vezi toată discuția)