avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, interpretare clauza

Vă prezint următoarea situație:
Soacră-mea i-a vândut neveste-mii un apartament cu clauză de întreținere. Formularea din contract sună cam așa: „... Vânzătoarea T.E. vinde cumpărătoarei M.M. căsătorită cu M.P .....”. Când vine vorba de clauza de întreținere, formularea este astfel: „... Prețul de vânzare este de 10.000 lei, din care am primit de la cumpărătoare un avans de 2.000 lei, iar pentru restul de 8.000 lei, cumpărătoarea M.M. va avea obligația de a-mi asigura întreținere și sprijin pe întreg restul vieții (îmbrăcăminte, iluminat, căldură, alimente, medicamente) .....”.
Am câteva nelămuriri, astfel:
1) În contract Nu se spune că apartamentul a fost vândut neveste-mii M.E. și mie M.P., ci că a fost vândut neveste-mii M.M. căsătorită cu mine M.P.
Deci, apartamentul a fost vândut doar neveste-mii sau la amândoi?
2) La clauza de înteținere Nu se spune că nevastă-mea și cu mine avem obligația de întreținere, ci doar cumpărătoarea.
Deci, cine această obligație: doar nevastă-mea sau și eu?
3) Nevastă-mea are o pensie de 500 lei, iar soacră-mea are o pensie
de 800 lei.
Este ea obligată să cheltuiască lunar o sumă mai mare de 500 lei?
4) În contract se spune că soacră-mii trebuie să i se asigure întreținere, pe tot restul vieții, în valoare de 8.000 lei.
Este obligată nevastă-mea să cheltuiască și peste această sumă?
Cu mulțumiri pentru eventualele răspunsuri primite.
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 21:54, 15 August 2015
1. avand in vedere ca sunteti casatoriti legal, se prezuma existenta comuniunii de bunuri, deci reprezinta bun comun, si amandoi sunteti proprietari ... asta numai daca nu cumva aveti incheiat la notar un acord de separatie a bunurilor comune.

2. acelasi raspuns ca la punctul 1.

3. nu are relevanta acest aspect! ... daca considerati ca avea relevanta acest aspect, trebuia inca de la momentul incheierii contractului de intretinere sa mentionati expres acest lucru. Dar in contract scrie obligatia de a asigura "intretinere si sprijin" ....

4. hm... cam neclara exprimarea din contract: "pe tot restul vietii, in valoare de 8000 lei " ... poate fi interpretat si ca valoarea de 8000 lei sa fie asigurata pe luna, pe an ... sau pe zi?!!? B-)


Acum , in alta ordine de idei, se pare ca nu prea va convine :)
1. Bunul e prezumat comun, insa depinde de provenienta sumei de 2000 de lei. pentru partea de 8000 de lei, pare ca doar cumparatoarea, sotia dv., este debitor, deci acea parte de imobil este a ei.
2. Nu stiu ce scrie in restul contractului, trebuie vazute si conditiile de la momentul incheierii lui... la o prima parere, cum ziceam, doar sotia e debitoare. Totusi, nu cunosc mare lucru din situatia de fapt si negocieri.
3. Nu conteaza suma lunara, conteaza sa-i asigure sprijin si intretinere asa cum scrie in act. Daca actul este simulat, atunci discutam altceva.
4. Nu conteaza suma de 8000 de lei, e un capital, putea fi 200 de lei, nu are relevanta, contractul de intretinere fiind unul aleatoriu, suma aceea nu reprezinta o conditionare pentru niciuna dintre parti. Nici ca maxim si nici ca minim, conditionarea venind din continutul intretinerii si perioada de intretinere.
Multumesc doamnelor avocat pentru răspunsuri.

Câteva precizari:
Doamnei avocat Car3men:
1) Formularea nu este: "... pe tot restul vietii, in valoare de 8000 lei ..." - așa cum ați scris dumneavoastră, ci: "... pentru restul de 8.000 lei, cumpărătoarea M.M. va avea obligația de a-mi asigura întreținere și sprijin pe întreg restul vieții ...". Și mie mi se pare cam ambiguu, dar așa scrie.
2) Știam de la bun început că e vorba de un contract oneros, iar nevastă-mea oricum avea grijă de mumă-sa, cu sau fără contract. Doar că soacră-mea a început să exagereze cu pretențiile peste ceea ce însemană un trai decent, și mi-e teamă că s-ar putea să vrea s-o duc lunar la masaj în Viena și la relaxare la Paris. Există o limită, să-i zicem, a bunului simț în ceea ce privește pretențiile?

Doamnei avocat AVLIL
3) Nu înțeleg la ce negocieri sau condiții din momentul încheierii contractului vă referiți. Când s-a încheiat contractul eram însurat cu nevastă-mea, de vreo 35 de ani, n-a existat nici o negociere scrisă sau altceva. Singura mențiune relevantă în contract este cea referitoare la clauza de întreținere, care - în textul contractului - se referă numai la nevastă-mea, iar formularea este cea menționată de mine în postare.

Acum, sincer, după cele 2 răspunsuri, sunt mai în ceață ca la început, pentru că:
- dna avocat Car3men - îmi ziceți că avem amândoi (eu și nevastă-mea) obligația de întreținere;
- dna avocat AVLIL îmi ziceți că, așa cum pare, doar nevastă-mea e obligată la întreținere - sper că am înțeles bine..

Până la urmă cum e?

S-auzim de bine.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2015
mpaul1952, utilizator
Domnule mpaul, obligatia de intretinere o are doar sotia pt ca ea s-a angajat prin contract sa faca asta. Imobilul e bun comun pt ca l-ati dobandit in timpul casatoriei. "Limita" intretinerii reprezinta nivelul de trai pe care-l avea si anterior semnarii contractului deci daca ii asigurati asta sotia inseamna ca si-a achitat datoria fata de mama dansei, ii puteti transmite soacrei sa-si puna pofta-n cui in ceea ce priveste masajele la Venetia :).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, donatie sau vanzare-cumparare ioti ioti Buna ziua, am o problema destul de complicata la care am nevoie de ajutor: prima data sa va fac o mica schema a familiei ca sa va puteti da seama despre ce e ... (vezi toată discuția)
Contract de nuda propietate cu clauza de intretinere danibota danibota Buna ziua, m-am mutat cu sotia din apartament in urma cu 10 ani intr-o casa care este propietatea soacrei mele, soacra incredintindu-ne verbal ca va trece casa ... (vezi toată discuția)
Fond funciar popcorneliu4@yahoo.com popcorneliu4@yahoo.com Sotia mea a fost singura la parinti.In anul 1970 moare tatalei.In urma succesiunii ramine mostenitoare pe 3/8 dintr-o casa cu 6 camere,un grajd cu 2 camere, o ... (vezi toată discuția)