avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu peripeti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu peripeti

O persoana (sotia) afla ca pe rolul judecatoriei X a fost deschis o actiune de divort, prin care sotul solicita desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratei, invocand ca si motive de desfacere a casatoriei niste motive false, care pot sa fie combatute cu acte de catre parata. De asemenea, omite sa aduca la cunostinta instantei faptul ca are impreuna cu parata un copil, care desi s-a nascut inainte de incheierea casatoriei este recunoscut de catre reclamant.
Cu toate ca stie adresa exacta unde locuieste reclamanta in strainatate (pentru ca au sta impreuna la aceea adresa pana la inceputul lunii mai 2009, cand el si-a parasit sotia, copilul lor si copilul sotiei dintr-o casatorie anterioara, revenind in tara), o citeaza pe reclamanta la adresa domiciliului din Romania, bineinteles citatia s-a intors la instanta,iar pentru a acoperi un viciu de procedura care ar duce la amanarea primul termen o citeaza prin publicitate. Astfel, instanta, la primul termen intra pe fond, ramanand in pronuntare si pronuntand desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratei si bineinteles, nu s-a pronuntat cu verere la incredintarea minorului.
Reclamantul, aduce un martor (pe sora sa), care sub prestatie de juramant, omite "cu buna stiinta" sa aduca la cunostinta instantei faptul ca partile au un copil impreuna, dar prezentand instantei faptul ca parata are un copil din alta casatorie.
Din fericire, parata a aflat despre acest dosar si a formulat apel in termen legal.
Totusi, ce parare aveti despre comportamentul reclamantului si mai ales al martorului? Si mai ales daca considerati ca martorul poate fi acuzat de marturie mincinoasa?
Cel mai recent răspuns: cristina_mihaela , utilizator 23:39, 22 Iulie 2009
Buan ziua! Am si eu o intrebare cu privire la martorii mincinosi. Sunt in proces de partaj cu fostul meu sot, pentru un apartament care ni l'au cumparat parintii mei in proportie de 80 %, diferenta de 20% fiind a mea si a fostului meu sot, care provenea dintr'o garsoniera achizitionata in timpul casatoriei. Parintii mei au dat acei bani dintr'un credit ipotecar, cu ani in urma, s'a achitat tot, tatal meu fiind cel care a platit creditul. Insa fostul meu sot si'a adus ,la proba cu martori, doi martori care au mintit, spunand ca au fost prezenti cand fostul meu sot platea ratele la banca. Toate chitantele sunt pe numele tatalui meu, iar noi, sotii, la vremea aceea, nu ne permiteam un credit deoarece veniturile noastre erau foarte mici. Pot fi acesti martori pedepsiti? S'au va trebui sa cer eu asta?
Multumiri anticipate!
2007_rozi a scris:

Multumesc pentru raspunsuri. Asta era si parerea mea, insa unii colegi spun ca nu este dovada ca instanta a intrebat martorul despre copil? Dar de unde sa stie judecatoarea ca partile au un copil impreuna? ;)

Din punctul meu de vedere s-au savarsit 3 infractiuni conform legislatiei penale in vigoare si anume: marturie mincinoasa , fals in declaratii si constituire de grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni! Nu are rost sa detaliez fiindca vorbim ca intre juristi!
Individul este abject si merita o mare plangere penala si el si sora lui care s-a lasat convinsa sa mearga in instanta si sa minta cu nonsalanta.
Referitor la faptul ca a omis ca au un copil impreuna eu cred ca este imposibil ca judecatorul sa nu fi intrebat daca au copii sau ca ei sa nu fi spus ca nu exista copii! E ceva elementar....este ca si cum ai spune buna ziua , ma numesc X! Chestiile astea se intreaba volens -nolens....Ar trebui verificat dispozitivul hotararii fiindca poate judecatorul a facut vreo precizare in sensul ca partea declara sau martorul declara ca nu exista copii ai cuplului....parerea mea!B-)
= Din punctul meu de vedere s-au savarsit 3 infractiuni conform legislatiei penale in vigoare si anume: marturie mincinoasa , fals in declaratii si constituire de grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni! Nu are rost sa detaliez fiindca vorbim ca intre juristi! =

Cu siguranta s-au savarsit 3 infractiuni; fiind logic ca cei doi au colaborat, punand la cale cele intamplate. Este absurd ca sora paratului sa nu fi stiut ca acesta are un copil.Este incredibil pana unde poate merge mintea omului,cum poti oare sa nu-ti recunosti la divort propriul tau copil...Faptul ca sa omis de catre judecator a intreba daca au copii impreuna, e total fara sens, aceasta chestiune se intreaba chiar la inceputul judecarii de fond. Cu siguranta se regaseste in dispozitivul sedintelor de judecata, putand cere pe baza de cerere copii dupa acestea. El si sora lui merita o plangere penala , pentru.....#-o#-o#-o#-o#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț cu reclamant și martori mincinoși. pot să le fac plângere penală? Daboa12 Daboa12 Daca la un divorț matori mint cât și reclamantul am dovezi care să demonstreze acest lucru pot fi acuzați pentru mărturie mincinoasă? (vezi toată discuția)
Fals in declaratii socrate111 socrate111 Buna seara .Imi puteti spune daca reclamantii care prin actiunea inaintata Instantei declara o serie de neadevaruri pot fi atrasi in raspundere penala in ... (vezi toată discuția)
Plangere penala declaratie falsa ulises10 ulises10 inainte de terminarea procesului civil, partea reclamanta poate depune o plangere penala (insotita de probe) impotriva partii parate, pentru faptul ca in ... (vezi toată discuția)