avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

Buna.Daca am inchiriat ca si persoana fizica la o firma un spatiu din casa unde sunt proprietar iar contractul expira la 31.12.2009 si nu e precizat ca poate fi reinnoit sau alte clauze,am vreo problema la sfarsitul acetuia daca doresc eliberarea spatiului?Precizez ca in fiecare an fac un alt contract de inchiriere pe acel spatiu.Multumesc.
Asta e motivul pentru care recomand notificarea.
Daca verbal ne spune ca va pleca si la sfarsitul perioadei contractuale nu pleaca invocand ca nu am anuntat concediul ?
Facand notificarea este ”asigurat” si pentru situatia in care e de rea credinta.
Sigur ca el poate fi denuntat insa e vorba de o alta ipoteza in cazul in care a fost notificat si o cu totul alta in cazul in care nu a fost notificat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
apaidiu a scris:

Asta e motivul pentru care recomand notificarea.
Daca verbal ne spune ca va pleca si la sfarsitul perioadei contractuale nu pleaca invocand ca nu am anuntat concediul ?
Facand notificarea este ”asigurat” si pentru situatia in care e de rea credinta.
Sigur ca el poate fi denuntat insa e vorba de o alta ipoteza in cazul in care a fost notificat si o cu totul alta in cazul in care nu a fost notificat.

Imi permit sa va intreb , ce se intampla in cazul in care notificarea a fost primita in termen , luata la cunostinta ...insa nu doreste sa elibereze spatiul?....

Va multumesc ,
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Stiti bine ce se intampla.
Imi permit insa sa va intreb in ce privinta vi se pare ca am gresit?
Sa inteleg ca sunteti de parere ca nu ar trebui facuta notificarea?
Ca nu poate opera tacita reconductiune?
Ce anume vi se pare ca e in neregula in ceea ce am spus eu si colega?
Pana una alta nu putem recomanda decat ceea ce spune legea.
Nimeni nu iti poate garanta nimic in fata unui abuz.

Exista posibilitatea ca acea firma sa nu paraseasca spatiul.Depinde si de scopul pentru care acea firma a inchiriat spatiul (sediu secundar/social/depozit etc.).
Daca in baza contractului de inchiriere acea societate si-a stabilit sediul social la acea adresa sau a efectuat imbunatatiri putin probabil ca la sfarsitul anului sa elibereze spatiul indiferent daca veti formula sau nu notificare astfel cum v-au indrumat colegii anterior.
Din practica am observat ca intotdeauna atunci cand firmele inchiriaza spatii o fac pentru o perioada mai mare de timp sau cu posibilitatea prelungirii contractului, ma refer la firmele de buna-credinta.Explicatia este foarte simpla : clientii atrasi/publicitatea/actele oficiale in care apare firma cu acea adresa.
Formulati oricum notificarea (puteti sa o trimiteti scrisoare cu valoare declarata) si comunicati-le ca la data incetarii contractului, solicitati predarea spatiului deoarece incepand cu aceeasi data ati inchiriat spatiul altei persoane juridice.
Exista riscul ca acea firma sa nu elibereze spatiul si atunci vor incepe pentru dvs. "complicatiile".Ar fi trebuit sa introduceti in contractul de inchiriere o clauza cu ce sanctiuni pot fi aplicate in aceasta situatie (clauza penala-sa zicem).Nu mai insist in ratiunea existentei unei asemenea clauze presupunand ca se subintelege...:)
legea 114/1996 spune ca la sfarsitul perioadei, chiriasul este obligat sa paraseasca spatiul,(sau sa prelungeasca contractul) ori sa anunte cu cel putin 60 zile intentia de a pleca mai devreme.Oricum o dati , legea este de partea dvs.

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias ludo ludo Daca la expirarea termenului contractual , chiriasul, persoana fizica, nu paraseste locuinta eu , ca proprietar, pot sa reziliez sau sa suspend contractele de ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere oanabutuc oanabutuc Buna ziua, ma numesc Oana si as avea nevoie de cateva informatii deoarece nu am reusit sa gasesc pe net o lamurire clara, iar sa angajez un avocat nu-mi ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias Licavasilica Licavasilica Cum pot evacua un chiriaș care are un comportament care face imposibilă conviețuirea cu celelalte persoane care locuiesc în același imobil sau în ... (vezi toată discuția)