Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie sa prezint la notar pentru obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Peste o luna se implineste un an de la decesul matusii mele.
SA VA EXPLIC : AU FOST 4 FRATI - MATUSA MEA A DECEDAT ANUL TRECUT (NU A FOST CASATORITA SI NU A AVUT COPII), MAMA MEA SI UN UNCHI AU DECEDAT INAINTEA MATUSII. UNCHIUL SUPRAVIETUITOR NU VREA SA DISCUTE ACEST SUBIECT. Eu anu am am niciun document si nici nu stiu cum pot ajunge in posesia lor. Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face. Va multumesc.
Art. 116 din Legea nr. 6/1995:
(1) La cererea moştenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moştenitor, exceptând dispoziţiile privind masa succesorală.
(2) Certificatul de calitate de moştenitor se eliberează cu respectarea procedurii prevăzute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de moştenitor, stabilindu-se şi cotele succesorale.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) au aplicabilitate şi în situaţia în care s-a eliberat anterior certificat de moştenitor.
Acte necesare pentru eliberare:
- actele de identitate ale moștenitorilor;
- certificatul de deces al defunctului;
- certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor;
- certificat de naştere şi căsătorie al moștenitorilor;
- 2 martori care l-au cunoscut pe defunct.
Va multumesc pentru raspuns. Daca au trecut 6 luni de la deces mai pot obtine Certificatul de calitate de moştenitor ? Certificatul de deces cum il pot obtine ? Va multumesc.
Mostenire
tgf
Strabunica dinspre tata a decedat iar o matusa, sora tatalui are toate actele, cum pot deveni si eu mostenitor al unei supraf de teren agricol? precizez ca ... (vezi toată discuția)