Va rog o lamurire la urmatoarea situatie:am dat un avans pt un apartament iar consructorul a inceput procedura de insolventa(la cererea lui),societatea aflindu-se momentan in reorganizare judiciara;am depus cerere de creanta la tribunal si la administrator,am ratele si cheltuielile platite la zi,ce sanse am sa ramin in apartament pina la recuperarea creantei?Pot apela in situatia de fata la un ex judecatoresc pt somatie de nerespectarea termenului de predare(apartamentul nu corespunde fisei tehnice,nefiind finalizat).Va multumesc!
Asupra apartamentului este instituita o ipoteca, il achitati cu credit ipotecar ? Ati mentionat existenta unor rate. S-a desemnat un administrator judiciar care sa conduca in tot activitatea debitorului insolvent ? Dreptul de proprietate asupra apartamentului s-a transferat ? Ce contract aveti incheiat cu debitorul insolvent ? Ati vazut planul de reorganizare, ce prevederi cuprinde ? Apartamentul nefinalizat in proprietatea cui se afla ? Debitorul insolvent este un simplu executant ?
Nu,nu e cu credit ipotecar.Rate direct la constructor.Da,sa desemnat administrator judiciar.Cu debitorul am antecontract de vinzare-cumparare in care se obliga sa-mi vinda intreg dreptul de proprietate asupra apartamentului.Deci nu e intabulat pe numele meu si ipotecat cu notare de sarcini.Planul de reorganizare, spune administratorul desemnat de judecator,inca nu e facut.Apartamentul e in proprietatea constructorului care e si insolventul in cazul de fata.S-a construit cu credit de la banca,banca,nefiind vinzari banca nu a mai dat urmatoarele transe din imprumut si au incetat lucrarile.Dupa cite i-mi dau seama, de aici si inceperea procedurii de catre debitoare,banca fiind creditorul raspuzator de insolventa(in opinia societatii respective).E posibil sa dea banca in judecata dupa cite am inteles.Pt mine asta e ceva nou.Dracul stie.Incurcate sunt caile.....legii!
Apartamentul a fost luat in rate,pe mai multi ani,cu avans de 8000 E cu credit direct la constructor;antecontractul s-a facut doar in doua exemplare:mie si lui.Multumesc mult!
Pot apela in situatia de fata la un ex judecatoresc pt somatie de nerespectarea termenului de predare(apartamentul nu corespunde fisei tehnice,nefiind finalizat)
Nu deoarece dupa deschiderea procedurii insolventei orice actiune judiciara se suspenda.
Situatia nu este chiar foarte simpla, n-am mai intalnit-o, insa poate deveni frecventa in actuala conjunctura. Dvs. sunteti creditor, dar nu al unei creante banesti fata de averea debitorului. Veti deveni creditor numai in situatia in care actualul administrator judiciar, motivand sporirea averii debitorului, va decide denuntarea unilaterala a ante-contractului de vanzare cumparare. Intr-o asemenea situatie nu v-ar ramane decat o actiune in daune impotriva debitorului, situatie extrem de neplacuta. In opinia mea, dat fiind modul oarecum greoi in care majoritatea procedurilor de insolventa se deruleaza, si riscul ca administratorul judiciar sa dispuna denuntarea unilaterala a ante-contractului, ar trebui sa actionati primul pentru a va conserva drepturile si a va proteja interesele. Deocamdata sunteti beneficiarul contractual al unei obligatii de a face si de a da din partea debitorului insolvent, obligatii care nu au ca obiect o suma de bani: sa finalizeze apartamentul si sa vi-l transfere. As incerca doua actiuni in constatare. Prima dintre acestea, in constatarea stadiului fizic al apartamentului si al intarzierii in predarea lui asa cum s-a obligat debitorul prin contract fata de dvs, cu solicitarea daunelor contractuale (daca au fost stabilite). Dupa obtinerea hotararii va veti inscrie creditor cu suma acordata de instanta ca daune. Urmariti sa dobanditi o creanta impotriva debitorului insolvent constand in daunele datorate pentru intarzierea executarii constructiei. S-ar mai putea solicita ca, in raport de stadiul fizic al constructiei la momentul predarii, instanta sa dispuna reducerea pretului din ante-contract. Chestiunea este sensibila deoarece s-ar putea interpreta ca se doreste un alt pret al vanzarii decat cel la care partile s-au inteles. De un mare ajutor ar fi daca v-ati inteles cu debitorul insolvent constructor sa aiba loc procese verbale de executie si predare pe diverse stadii fizice. In mod normal asa se procedeaza pentru a putea fi urmarite etapele obligatorii de realizare ca fiind indeplinite conform planului si regulilor impuse de lege in constructii. Pentru a evita un litigiu destul de elaborat, in mod cert cu expertize judiciare in constructii in raport de ante-contract, planul constructie si procesele verbale de predare pe stadii de lucrari, formulati o a doua actiune in constatarea vanzarii constructiei apartament, identificata conform vointei partilor, vanzarea fiind perfecta intre parti si proprietatea stramutata (transferata la dvs.) de drept la cumparator de indata ce partile s-au inteles asupra lucrului (apartamentul identificat) si asupra pretului (mentionat explicit in ante contract). Ramane problema terenului aferent constructiei, teren care nu poate fi transferat decat prin act autentic (nu este cazul dvs.) sau prin hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic. Promisiunea de vanzare a terenului aferent, daca este inclusa in ante-contract, nu este suficienta sa va transfere proprietatea. In schimb, acea promisiune va constituie un drept de creanta care va permite formularea unei actiuni pentru perfectarea vanzarii asa cum v-ati inteles cu debitorul actualmente insolvent. Dupa deschiderea procedurii insolventei, debitorului ii este permis sa efectueze operatiuni sau transferuri din patrimoniul sau numai cu autorizarea judecatorului sindic (in conditiile art. 46 din Legea insolventei) sau prin intermediul administratorului judiciar (in conditiile art. 49 din Legea insolventei). Terenul aferent constructiei este in proprietatea debitorului insolvent ? Daca terenul este in proprietatea debitorului insolvent, invocati aplicarea art. 49 alin. 1 din Legea insolventei, justificand necesitatea transferului, asa cum debitorul s-a obligat anterior deschiderii procedurii, aceasta fiind o operatiune pe care debitorul o realiza curent in derularea activitatii sale: construia locuinte si le transfera impreuna cu dreptul de proprietate asupra terenului aferent catre clientii sai. Somatia prin executorul judecatoresc se poate realiza deoarece numai actiunile in realizarea creantelor sunt suspendate de drept de la data deschiderii procedurii.
Cred ca un avocat cu experienta in insolventa v-ar putea fi de mare ajutor in protejarea intereselor dvs.
Va multumesc!Mult de tot!O sa incep pentru inceput cu somatie iar dupa aia ramine de vazut ce o sa fac in functie de cum ...degenereaza situatia.Inca o data va multumesc.Stima si sanatate maxima!